Βορίδης για μετανάστες: «Ο παράνομος πρέπει να οδηγείται σε κράτηση προκειμένου να απομακρυνθεί»

Ως «αναμενόμενη» χαρακτήρισε την τουρκική αντίδραση στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πλέον έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της απέναντι στην Τουρκία, υιοθετώντας μια στάση ενεργής διεκδίκησης, σε αντίθεση – όπως είπε – με το παρελθόν. «Η Ελλάδα πλέον διαθέτει επίσημο χάρτη με τον οποίο καθορίζει η ίδια την υφαλοκρηπίδα της, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή θεσμικής κατοχύρωσης των θαλάσσιων ζωνών της. «Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τη στήριξη της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 20 χρόνια», σημείωσε.
Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε εκτενώς και στο νέο νομοσχέδιο για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, το οποίο – όπως είπε – «θα αυστηροποιηθεί τόσο ως προς τις διαδικασίες όσο και ως προς την εφαρμογή του». «Όποιος δεν βρίσκεται νομίμως στην Ελλάδα, είτε χωρίς άσυλο είτε χωρίς άδεια διαμονής, θα επιστρέφεται στη χώρα καταγωγής του ή στη χώρα από την οποία εισήλθε, εφόσον είναι ασφαλής. Το σύστημα επιστροφών πρέπει να ενισχυθεί και να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά», δήλωσε. Ο υπουργός τόνισε ότι η διοικητική κράτηση παράτυπων μεταναστών θα ενεργοποιείται συστηματικά, με διάρκεια που μπορεί να φθάνει έως και 18 μήνες, στο πλαίσιο της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.
150 διακινητές συνελήφθησαν στο πρώτο τετράμηνο
Ο κ. Βορίδης επισήμανε ακόμη ότι πάνω από 150 διακινητές έχουν συλληφθεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αναδεικνύοντας – όπως είπε – την καθημερινή μάχη του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, σημείωσε πως πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική έχει προσεγγίσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, υιοθετώντας πιο αυστηρό πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου στην ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενη παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ στο ελληνοτουρκικό, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν το θεωρεί πιθανό, προσθέτοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο και τη σαφή εθνική στρατηγική.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






