Βάση drones για πυρκαγιές και στη Θάσο

Η δωρεά αφορά στη μίσθωση 80 Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και την παροχή σχετικού πτητικού έργου, με στόχο την εναέρια επιτήρηση επιλεγμένων περιαστικών δασικών περιοχών. Βασικός σκοπός είναι η έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη πυρκαγιών, καθώς και η κάλυψη λοιπών επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο του 2025.
Τα ΣμηΕΑ περιλαμβάνουν τόσο τις εναέριες μονάδες παρακολούθησης όσο και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά κέντρα διαχείρισης, εξασφαλίζοντας συνεχή και αξιόπιστη εποπτεία. Είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση κρίσιμων περιοχών και την άμεση αναγνώριση συμβάντων. Η επιτήρηση θα πραγματοποιείται σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας πλήθος στρατηγικών δασικών περιοχών, με τα δεδομένα να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στις αρμόδιες αρχές για την έγκυρη λήψη αποφάσεων.
Παράλληλα, μέσω της εναέριας επιτήρησης, θα προστατεύονται κρίσιμες υποδομές, θα αποτρέπονται επιπτώσεις στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τον συντονισμό επίγειων δυνάμεων σε επιχειρησιακά συμβάντα, ενώ θα διευκολύνεται η χαρτογράφηση και αξιολόγηση ζημιών καθώς και η έρευνα για αγνοούμενους, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.
Κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, το σύστημα ΣμηΕΑ αναπτύχθηκε σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως: Αττική, Κορινθία, Αρκαδία, Βοιωτία, Λακωνία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα, ο Έβρος, η Δαδιά, η Ξάνθη και η Θάσος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε για την επιτήρηση μεικτών ζωνών αυξημένης επικινδυνότητας, όπως οι περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι δασικές εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας και οι προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου.
Κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, το σύστημα επεκτείνεται σε νέες περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου η δυσκολία πρόσβασης καθιστά την αερομεταφερόμενη επιτήρηση απαραίτητη. Στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας έγκαιρης προειδοποίησης και αποτελεσματικής παρακολούθησης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταπόκρισης των αρμόδιων φορέων και στην προστασία των δασικών και φυσικών πόρων της χώρας.
Παρόντες ήταν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Βασιλική Νταλή, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακού Κινδύνου και Συντονισμού του ΔΕΔΔΗΕ Μιχαήλ Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ Δημήτριος Παζαϊτης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας του ΔΕΔΔΗΕ Μελίνα Καλαμπόκα.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιου Μάνου.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και στην έγκυρη αντιμετώπιση των κινδύνων που θα έρθουν και το φετινό καλοκαίρι. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνονται, μέσα από αυτήν την πολύ μεγάλη δωρεά του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον οργανισμό, αλλά και προσωπικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Μάνο για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.
Θεωρώ ότι μέσα από αυτήν την μεγάλη προσφορά η οποία γίνεται φέτος, δηλαδή 6 εκ. ευρώ που μας δίνουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε υπηρεσίες για περίπου 80 drones, – διπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά – θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών για το φετινό καλοκαίρι.
Φέτος, έχει ενισχυθεί και το Σώμα με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, κυρίως το μόνιμο προσωπικό. Συνολικά, μαζί με τους εποχικούς, θα είμαστε στα 18.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τους χιλιάδες εθελοντές τόσο της Πυροσβεστικής όσο και των εθελοντικών οργανώσεων, με την αξιοποίηση των εναερίων μέσων που θα έχουμε - είτε από τον Εθνικό Στόλο, είτε από τα νοικιασμένα βάση της συμφωνίας – αλλά και με την αξιοποίηση του μεγάλου προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αρκετά μέσα, και αυτή τη χρονιά άλλα και τα επόμενα χρόνια που θα ενισχυθεί ο εθνικός στόλος, προχωρούμε στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό ενόψει του φετινού καλοκαιριού.
Θα ήθελα, λοιπόν, για άλλη μια φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον ΔΕΔΔΗΕ και τον κ. Μάνο για την πολύ μεγάλη προσφορά και φέτος, όπως επίσης και για την συνεργασία που έχουμε για τους καθαρισμούς στον τομέα ευθύνης τους. Στην ουσία κάνουμε άλλο ένα βήμα στο κομμάτι της πρόληψης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κλείνοντας, και τον προκάτοχό μου, τον κ. Κικίλια, ο οποίος μαζί με τον κύριο Μάνο προετοίμασαν αυτή την πολύ μεγάλη δωρεά και μπορώ να πω ότι είμαστε ακόμα πιο ενισχυμένοι αυτό το καλοκαίρι.»
Σταύρος Παπασταύρου: «Η αντιπυρική προστασία των δασών μας, του φυσικού μας πλούτου, των κατοικημένων περιοχών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει σε μια κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας και επαγρύπνησης.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






