Υπερυπολογιστής Alps της Ελβετίας: Ενας από τους ισχυρότερους του κόσμου

Το προσωπικό του Ελβετικού Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών στο Λουγκάνο (CSCS) λέει ότι ο "Alps" δίνει μοναδικές δυνατότητες

Σεπ 15, 2024 - 12:00
 0  9
Υπερυπολογιστής Alps της Ελβετίας: Ενας από τους ισχυρότερους του κόσμου

Το όνομά του είναι «Alps». Αποτελείται από 33 κουτιά, καταλαμβάνει 116 τετραγωνικά μέτρα και καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Είναι ο νέος υπερυπολογιστής της Ελβετίας, ένας από τους πιο ισχυρούς του κόσμου. Θα εκτελεί σε μία ημέρα υπολογισμούς που ένας κοινός φορητός υπολογιστής θα χρειαζόταν 40.000 χρόνια για να ολοκληρώσει! Στην παγκόσμια κατάταξη των υπερυπολογιστών που δημοσίευσε το Top 500 τον Ιούνιο, ο “Alps” κατέλαβε την 6η θέση πίσω από τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Όμως αυτή η θέση μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη καθώς τον Ιούνιο δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι δυνατότητες του Alps.Ο υπερυπολογιστής δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδυάζουν προσομοιώσεις και τεχνητή νοημοσύνη σε μια πλατφόρμα. Ανάλογους (και μεγαλύτερους) υπερυπολογιστές διαθέτουν ήδη επιχειρήσεις όπως οι Google και Microsoft, όμως αυτός είναι από τους λίγους που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Όπως εξηγεί το προσωπικό του Ελβετικού Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών στο Λουγκάνο (CSCS), το επίκεντρο του “Alps” θα είναι η επιστημονική έρευνα, η επίλυση πολύπλοκων υπολογισμών στους τομείς της ιατρικής, της διαστημικής έρευνας και της κλιματολογίας. Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ήδη από την ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία της Ελβετίας για να παρέχει ενημερωμένη χαρτογράφηση των καιρικών συστημάτων. “Αν αναζητήσετε τις προβλέψεις του καιρού στο κινητό σας τηλέφωνο στην εφαρμογή MeteoSwiss, αυτές προέρχονται από προσομοιώσεις του Alps» δήλωσε ο Thomas Schulthess, διευθυντής του CSCS.

Ο υπουργός Οικονομίας Γκι Παρμελέν, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια, δήλωσε ότι ο “Alps” είναι σημαντικός για την Ελβετία ως “έκφραση του οράματός μας για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από τη γνώση και την πρόοδο”. “Αν δεν προχωρήσεις μπροστά, μένεις πίσω. Και αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και να είμαστε απαραίτητοι, αυτό απαιτεί επενδύσεις”, είπε. Υπάρχει ένα μειονέκτημα: η υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Ο διευθυντής της CSCS Thomas Schulthess εκτιμά ότι θα κοστίζει περίπου 15-20 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15-21 εκατομμύρια ευρώ) μόνο για να διατηρηθεί σε λειτουργία η “Alps”.