Συρία: Σύλληψη Αιγύπτιου τρομοκράτη – Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει για την έκδοσή του στη χώρα του
Ώρες αφότου με εντολή από το συριακό υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, συνελήφθη ο Αιγύπτιος τρομοκράτης Αχμέντ αλ-Μανσούρ, ο οποίος εξέπεμψε απειλές κατά του Καΐρου από το έδαφος της Συρίας πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται για την τύχη του. Ο αλ – Μανσούρ, το απόγευμα της Τετάρτης (15/1) μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό χώρο ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Ώρες αφότου με εντολή από το συριακό υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, συνελήφθη ο Αιγύπτιος τρομοκράτης Αχμέντ αλ-Μανσούρ, ο οποίος εξέπεμψε απειλές κατά του Καΐρου από το έδαφος της Συρίας πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται για την τύχη του. Ο αλ – Μανσούρ, το απόγευμα της Τετάρτης (15/1) μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό χώρο στη Δαμασκό και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.
Μετά από αυτή την είδηση, άρχισαν να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το εάν οι συριακές αρχές προτίθενται να προχωρήσουν στην έκδοση του Αλ-Μανσούρ στην Αίγυπτο και ποιες κατηγορίες θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενώπιον της αιγυπτιακής δικαιοσύνης εάν παραδοθεί.
Από την πλευρά του, ο Δρ Μοχάμεντ Μαχμούντ Μαράν, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Μέλος των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Ενώσεων Διεθνούς Δικαίου, επιβεβαίωσε σε ειδικές δηλώσεις του στο «Al Arabiya.net» και το «Al Hadath.net» ότι η σύλληψη του τρομοκράτη Αχμέντ Αλ Μανσούρ στη Συρία απαιτεί την έκδοσή του στην Αίγυπτο σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και αφότου οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν την επιτυχία της σύλληψής του.
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου πρόσθεσε ότι ο Αλ-Μανσούρ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες στην Αίγυπτο, κυρίως για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, σχεδιασμό τρομοκρατικών επιχειρήσεων, χρηματοδότηση τρομοκρατίας και λαθρεμπόριο όπλων, τα οποία είναι εγκλήματα που ορίζονται στον Αιγυπτιακό Αντιτρομοκρατικό Νόμο Νο. 94 του 2015.
Η Διεθνής Σύμβαση του 1999 για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας υποχρεώνει επίσης τα συμβαλλόμενα κράτη να διώκουν και να εκδίδουν όσους κατηγορούνται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αυτά τα εγκλήματα δεν υπόκεινται σε παραγραφή και δεν θεωρούνται πολιτικά εγκλήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για άρνηση έκδοσης.
Ο διεθνής εμπειρογνώμονας τόνισε ότι το άρθρο 7 της Αραβικής Σύμβασης για την Καταστολή της Τρομοκρατίας υποχρεώνει τα Κράτη Μέρη να εκδίδουν όσους κατηγορούνται για τρομοκρατικά εγκλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους συνταγματικούς και νομικούς κανόνες σε κάθε κράτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δρ Μαράν τόνισε ότι η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που αποδίδονται στον Al-Mansour, με βάση την αρχή της εδαφικής δικαιοδοσίας και την αρχή της θετικής προσωπικότητας, δεδομένου ότι είναι Αιγύπτιος πολίτης και διέπραξε εγκλήματα που επηρεάζουν Αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.
Εξήγησε επίσης ότι τα αιγυπτιακά δικαστήρια θα εφαρμόσουν τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο και τους άλλους σχετικούς νόμους, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμά του Αλ Μανσούρ σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όσον αφορά τις αναμενόμενες νομικές διαδικασίες, ο Μαχράν ανέφερε ότι μόλις παραδοθεί ο Αλ-Μανσούρ στην Αίγυπτο, θα ερευνηθεί από την Ανώτατη Εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας και θα παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον των τμημάτων που ειδικεύονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ο νομικός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αντιπροσωπεύει νομική υποχρέωση όλων των χωρών, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παράδοσης του Αλ-Μανσούρ για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: Al Arabiya
www.ertnews.gr