Stop Bullying: Περισσότερες από 1.200 αναφορές στην πλατφόρμα

Απρ 15, 2025 - 12:00
 0  21
Stop Bullying: Περισσότερες από 1.200 αναφορές στην πλατφόρμα

Για το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται του νέου της χαρτοφυλακίου τοποθετήθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με κεντρική αιχμή την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, την ενίσχυση των σχολικών δομών με ειδικούς επιστήμονες και την απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι αύριο, 16 Απριλίου, θα παρουσιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού, μια κεντρική πολιτική που, όπως δήλωσε, “σηματοδοτεί για πρώτη φορά την υιοθέτηση μιας ενιαίας στρατηγικής στην Ελλάδα απέναντι στο φαινόμενο”. Παρά το γεγονός ότι, όπως σημείωσε, τα ποσοστά της Ελλάδας βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εφησυχασμό». Αντίθετα, «η Πολιτεία δίνει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κάθε παιδί που νιώθει ευάλωτο, σε κάθε γονιό και εκπαιδευτικό που αναζητά λύσεις».

Η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πλατφόρμα Stop bullying, που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2023 και μέσω της οποίας έχουν καταγραφεί πάνω από 1.200 αναφορές περιστατικών. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα ανώνυμης αναφοράς και υποχρεώνει το σχολείο να καταγράψει κάθε ενέργεια που ακολουθεί για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Αττική (49%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (16%), ενώ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία (2%) και τα Ιόνια Νησιά (1%). Τα περισσότερα φαινόμενα εκδηλώνονται στο Γυμνάσιο, σε ηλικίες 13-14 ετών, ενώ εμφανίζονται λιγότερο στο Δημοτικό και φθίνουν στο Λύκειο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το φαινόμενο παύει – απλώς λιγοστεύουν οι αναφορές», υπογράμμισε η υπουργός.

Ενίσχυση με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς

Αναφερόμενη στις σχολικές μονάδες, η υπουργός δήλωσε ότι από το 2020, σε συνεργασία με την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ξεκίνησε η ένταξη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα Γενικά Σχολεία. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως αυτή τη στιγμή ένας επαγγελματίας καλύπτει συνήθως τέσσερα ή πέντε σχολεία, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική παρέμβαση. «Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό τους», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιπλέον πόρους και επιστημονικό προσωπικό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την πρόληψη και διαχείριση περιστατικών βίας. Όπως ανέφερε η υπουργός, πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει την πρώτη και δεύτερη φάση επιμόρφωσης, μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Αναφερόμενη στο θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι τα περιστατικά παραβίασης του μέτρου μειώνονται σταδιακά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μια ρύθμιση που εφαρμόζεται πλέον ευρέως και διεθνώς. Παραδέχθηκε πως η προσαρμογή δεν είναι εύκολη, καθώς τα παιδιά έχουν ενσωματώσει τα κινητά στην καθημερινότητά τους, ωστόσο επεσήμανε ότι η εκπαίδευση στη χρήση και όχι η ανεξέλεγκτη πρόσβαση είναι το ζητούμενο. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου, με γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, επισημαίνοντας πως η λεκτική βία είναι η πιο συχνή μορφή εκφοβισμού, με τη σωματική να ακολουθεί. «Η μηδενική ανοχή δεν είναι σύνθημα – είναι δέσμευση. Και αυτή τη δέσμευση την υλοποιούμε με πράξεις», κατέληξε.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0