Σρι Λάνκα: Δεν βοηθούν οι κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας σε πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους


Η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επέκρινε την Τετάρτη τις κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας εναντίον τριών πρώην ανώτατων στρατιωτικών διοικητών και ενός πρώην Ταμίλ αντάρτη, λέγοντας ότι η κίνηση περιπλέκει τη συμφιλίωση μετά τον πολυετή πόλεμο της χώρας.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα κυρώσεις εναντίον του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα, Σαβέντρα Σίλβα, του πρώην ναυάρχου, Ουασάντα Καρανναγκόντα, και του πρώην αρχηγού του στρατού, Τζαγκάτ Τζαγιασούρια.
Ένας τέταρτος Σρι Λανκέζος, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών των Απελευθερωτικών Τίγρεων του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE), Βιναγιαγκαμούρθι Μουραλιθάραν, επίσης υπέστη κυρώσεις.
Η “μονομερής ενέργεια” του Λονδίνου “δεν βοήθησε, αλλά χρησίμευσε για να περιπλέξει τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης στη Σρι Λάνκα”, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωσή της.
Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι τέσσερις ήταν υπεύθυνοι για “σοβαρές παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου πολέμου ανεξαρτησίας των Ταμίλ, ο οποίος έληξε τον Μάιο του 2009. Αυτές περιελαμβάνουν “εξωδικαστικές δολοφονίες, βασανιστήρια και/ή σεξουαλική βία”, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις ταξιδιών στη Μεγάλη Βρετανία και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Η Κολόμπο ανέφερε ότι οι κυρώσεις ήρθαν σε μια στιγμή που “βρισκόταν στη διαδικασία ενίσχυσης των εγχώριων μηχανισμών λογοδοσίας και συμφιλίωσης”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω εγχώριων μηχανισμών λογοδοσίας.
Οι Σρι Λανκέζοι πρώην στρατιωτικοί ηγέτες έχουν επίσης υποστεί απαγορεύσεις ταξιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ σε αρκετούς πρώην αξιωματικούς ασφαλείας έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η έκδοση βίζας σε διάφορες δυτικές χώρες.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Σρι Λάνκα έχουν απορρίψει τις διεθνείς εκκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αξιόπιστου μηχανισμού έρευνας για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου.
Ο κορυφαίος απεσταλμένος του Λονδίνου στην Κολόμπο, Άντριου Πάτρικ, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της Σρι Λάνκα.
Στη δήλωσή της της Δευτέρας, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι παραμένει προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σρι Λάνκα, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης λογοδοσίας για παραβιάσεις και καταχρήσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, κυρίως Ταμίλ άμαχοι, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες του πολέμου, έναν ισχυρισμό που η Κολόμπο αρνείται σταθερά.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






