Σουφλί: Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης και η «Παναούλα» σε έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου «Γνάφαλα»
Η χαρακτηριστική «παναούλα» δηλαδή η γυναικεία ποδιά που αποτελούσε βασικό τμήμα της παραδοσιακής φορεσιάς των Σαρακατσάνικων ομάδων που διαβιούσαν στη Θράκη, η ιστορία τους, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής τους στην περιοχή που διατηρήθηκε έως το 1960, παρουσιάζεται σε έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου «Γνάφαλα», στο κουκουλόσπιτο του μουσείου, στο Σουφλί. Η έκθεση με τίτλο ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Η χαρακτηριστική «παναούλα» δηλαδή η γυναικεία ποδιά που αποτελούσε βασικό τμήμα της παραδοσιακής φορεσιάς των Σαρακατσάνικων ομάδων που διαβιούσαν στη Θράκη, η ιστορία τους, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής τους στην περιοχή που διατηρήθηκε έως το 1960, παρουσιάζεται σε έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου «Γνάφαλα», στο κουκουλόσπιτο του μουσείου, στο Σουφλί.
Η έκθεση με τίτλο «Σαρακατσάνοι της Θράκης», εγκαινιάζεται σήμερα 25/10 στις 19:00 το απόγευμα, θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και είναι υπό την αιγίδα και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επίσης κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους της έκθεσης θα γίνεται προγραμματισμός επισκέψεων από σχολεία.
«Η έκθεση επικεντρώνεται στην παναούλα. Ήταν πολύ σημαντική καθώς προσδιόριζε την ταυτότητα της Σαρακατσάνας γυναίκας και χρησιμοποιούνταν μόνο στις ομάδες που διαβιούσαν στη Θράκη. Τα σύμβολα που απεικονίζονταν επάνω της έδιναν στοιχεία όπως για τον αν η γυναίκα που τη φορούσε ήταν αρραβωνιασμένη, παντρεμένη, αν είχε παιδιά και άλλες πληροφορίες για την ίδια όπως και λατρευτικά σύμβολα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η εικαστικός και επιμελήτρια του Μουσείου, Δήμητρα Μπουρουλίτη. Η παναούλα ήταν περίτεχνη και η χρήση της αποκλειστικά για λόγους «της γυναικείας ταυτότητας» σταμάτησε το 1920, συμπλήρωσε η κ. Μπουρουλίτη. Επιπλέον σημείωσε ότι σταδιακά έως το 1960 οι Σαρακατσάνοι της περιοχής, λόγω αλλαγής των συνθηκών και περιορισμού των μετακινήσεων τους για να εκτρέφουν τα κοπάδια τους, αφομοιώθηκαν και εντάχθηκαν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης:
Εργαστήριο Χαρακτικής – «Φτιάχνουμε τη δική μας παναούλα -δημιουργούμε μια νέα ταυτότητα-Γνωρίζουμε την τέχνη της χαρακτικής και του τυπώματος, χαράσουμε σε λινόλεουμ και μαθαίνουμε να τυπώνουμε σε χαρτί και ύφασμα τα δικά μας έργα».
Συντονίστρια: Ιωάννα Ζηκίδου, εικαστικός
-Σάββατο 26 Οκτωβρίου , 17:00-20:00 -εργαστήριο ενηλίκων
-Κυριακή 27 Οκτωβρίου , 11:00-13:00 -εργαστήριο παιδιών
-Σάββατο 9 Νοεμβρίου- 19:00-Παρουσίαση και προβολή ταινίας «Ο Κιρικού και η κακιά Μάγισσα»
-Κυριακή 24 Νοεμβρίου- 18:00-εργαστήριο για παιδιά και παρουσίαση βιβλίου
Θεματικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα την «παναούλα»
Εικαστικό εργαστήριο με τυπώματα και ζωγραφική εμπνευσμένα από τις σαρακατσάνικες «Παναούλες».
Συντονίστρια: Νάγια Δαλακούρα, μουσειοπαιδαγωγός
-Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Παρουσίαση Βιβλίου – «Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα ,για τη ζωή των Σαρακατσάνων.
Για όλες τις παράλληλες δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγο περιορισμένων θέσεων.
www.ertnews.gr