Σαντορίνη σεισμοί: “Τρία από τα τέσσερα φαινόμενα παραπέμπουν σε ηφαιστειακή έκρηξη”
Σαντορίνη σεισμοί: Τι λέει Τούρκος καθηγητής
Ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση του Τούρκου γεωφυσικού Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος, με ανάρτησή του στο X, αναφέρει ότι οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη ενδέχεται να είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία από τα τέσσερα χαρακτηριστικά σημάδια που προηγούνται μιας ηφαιστειακής έκρηξης έχουν ήδη καταγραφεί στην περιοχή, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου.
Ο Ercan επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συνεχείς μικροσεισμοί, με μέγεθος έως 4,8 Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος (1-5 χιλιόμετρα), στοιχείο που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με τη συσσώρευση μαγματικής πίεσης. Αναφέρει, επίσης, ότι πριν από μια πιθανή έκρηξη, η πίεση από τον θάλαμο μάγματος μπορεί να αυξηθεί έως και 250 bar, οδηγώντας σε απότομη διάρρηξη του φλοιού της Γης και έκλυση θερμοκρασιών που αγγίζουν τους 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το σενάριο που περιγράφει, σύμφωνα με το οποίο μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να συνοδευτεί από ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 5 έως 7 Ρίχτερ, με κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τα κύματα θα μπορούσαν να πλήξουν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τις τουρκικές ακτές.
JEOFİZİK biliminde Yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır.
1. Sığ deprem ike depremcik fırtınaları
2. Gaz çıkışları
3. Yerden gelen gürültüler
4. Yerin şişmesiSantorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin,… pic.twitter.com/yZ4BXKzOpH
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 2, 2025
Ο Τούρκος γεωφυσικός προτείνει τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η εκκένωση ορισμένων περιοχών της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, καθώς και ο περιορισμός των θαλάσσιων μεταφορών και της αλιείας, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η κατάσταση δεν εμπνέει άμεσο κίνδυνο, αλλά απαιτεί συνεχή επιτήρηση.
«Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων:
1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκπομπές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους