Σαντορίνη σεισμοί: Νησί “φάντασμα”

Σαντορίνη σεισμοί: Νύχτα αγωνίας

Φεβ 4, 2025 - 23:30
 0  13
Σαντορίνη σεισμοί: Νησί “φάντασμα”

Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς, βιώνει μια πρωτοφανή αλλαγή. Εκεί που άλλοτε κυριαρχούσε ο ήχος των επισκεπτών, τα γεμάτα εστιατόρια και οι ουρές στα γραφικά σοκάκια, σήμερα επικρατεί μια ατμόσφαιρα σχεδόν φανταστική. Η αποχώρηση πάνω από 11.000 κατοίκων, κυρίως εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, έχει αφήσει το νησί αγνώριστο. Καταστήματα κλειστά, δρόμοι άδειοι και ξενοδοχεία εγκαταλελειμμένα συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένη πόλη.

Τη νύχτα, η αίσθηση ερημιάς είναι ακόμη πιο έντονη. Ο πεζόδρομος των Φηρών, που συνήθως φωτίζεται από τα λαμπερά καταστήματα και τις ταβέρνες, τώρα μοιάζει βυθισμένος στο σκοτάδι. Ελάχιστα καταστήματα έχουν απομείνει ανοιχτά, κυρίως μικρά σημεία γρήγορου φαγητού που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αγωνία 

Σαν να μην έφτανε η αίσθηση εγκατάλειψης, η σεισμική δραστηριότητα έχει προσθέσει ακόμη ένα στοιχείο ανησυχίας. Σεισμοί μικρού και μεσαίου μεγέθους συνεχίζουν να ταρακουνούν το νησί, δημιουργώντας αβεβαιότητα. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει πολλούς να εγκαταλείψουν προσωρινά τη Σαντορίνη, φοβούμενοι μεγαλύτερες δονήσεις. Οι αρχές και οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, όμως η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά. Η Σαντορίνη, η οποία κάποτε ήταν συνώνυμη της ζωντάνιας, μοιάζει τώρα να έχει βυθιστεί σε μια ανησυχητική σιωπή. Το αν αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή ή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το νησί, μένει να φανεί.

«Δεν θέλουμε σεισμούς δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια»

Το ηφαιστειογενές νησί της Νέας Καμένης, στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από σεισμολόγους και γεωλόγους, καθώς οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. Αν και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι σεισμοί στα ανοιχτά της Σαντορίνης είναι τεκτονικής προέλευσης, οι επιστημονικές ομάδες βρίσκονται σε εγρήγορση, καταγράφοντας κάθε πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ σεισμικών και ηφαιστειακών φαινομένων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, παρατηρείται παραμόρφωση του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη, γεγονός που προκαλεί μικρές σεισμικές δονήσεις από 1 έως 3 Ρίχτερ. Αυτή η δραστηριότητα εκτείνεται σε ένα τόξο που ξεκινά από τη Νέα Καμένη και φτάνει έως το παλιό λιμάνι των Φηρών.

Η τελευταία έκρηξη στη Νέα Καμένη καταγράφηκε το 1950, ενώ το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο εξερράγη για τελευταία φορά το 1650. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ηφαιστειακής δραστηριότητας, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η ύπαρξη σεισμών κοντά σε ενεργά ηφαίστεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, δίπλα σε ένα ηφαίστειο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουμε μια υποθαλάσσια έκρηξη, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι σεισμοί κοντά σε ενεργά ηφαίστεια είναι ανησυχητικοί». Προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της δραστηριότητας, τοποθετήθηκαν νέοι σεισμογράφοι σε διάφορα νησιά του συμπλέγματος, όπως στη Θηρασιά, την Ίο, την Ανάφη και την Αμοργό.

Η γη βγάζει ατμούς, αλλά πόσο επικίνδυνο είναι;

Στη Νέα Καμένη, το έδαφος εκλύει ατμούς και έντονη μυρωδιά θείου, φαινόμενα που θεωρούνται φυσιολογικά για το ηφαίστειο. Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Αβραάμ Ζεληλίδης, δηλώνει ότι το ηφαίστειο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και εκτιμά ότι μια νέα έκρηξη είναι πιθανή. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης δείχνει σημάδια δραστηριότητας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και η ποσότητα των εκλυόμενων αερίων. Αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες για να προβλέψουμε αν η έκρηξη θα είναι ήπια ή πιο έντονη». Παρότι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η περιοχή δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, το ηφαίστειο παρακολουθείται αδιάκοπα για οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό.