Σαντορίνη σεισμοί: «Είμαστε προς σταθεροποίηση»

Σαντορίνη σεισμοί: Τι εκτιμούν σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ και το μπαράζ από 4άρια

Φεβ 6, 2025 - 13:30
 0  24

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με διαδοχικές δονήσεις να κρατούν τους κατοίκους σε επιφυλακή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκε νέος σεισμικός «χορός», με τις δονήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, επιτείνοντας την ανησυχία. Παρότι η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη, οι επιστήμονες αρχίζουν να διακρίνουν μια πιθανή σταθεροποίηση του φαινομένου. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega, εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως η εκτόνωση της ενέργειας μέσω συνεχών μικρότερων σεισμών μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού. «Από χθες έως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί. Το γεγονός ότι υπάρχει συνεχής σεισμική δραστηριότητα είναι θετικό, καθώς συμβάλλει στην εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας. Αυτό μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ και ενδέχεται να επιταχύνει τη λήξη του φαινομένου», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας αποτελεί θετική εξέλιξη. Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας και δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις μας», τόνισε. Ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, αριθμός που συνιστά σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Αναλύουμε μέσα σε λίγες ημέρες δεδομένα που συνήθως αντιστοιχούν σε μια ολόκληρη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκανά, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να εξελίσσεται χωρίς δραματικές μεταβολές. «Δεν μιλάμε για ύφεση, αλλά για μια διαδικασία σταθεροποίησης. Εάν σταματήσουν οι σεισμοί μεγέθους 5 και αρχίσουν να κυμαίνονται σε επίπεδα 4 και 3,5 Ρίχτερ, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση», σημείωσε. Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι η φύση δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες των επιστημονικών προβλέψεων. Ωστόσο, η μέχρι τώρα εξέλιξη του φαινομένου επιτρέπει μια δόση αισιοδοξίας, καθώς όλα δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα σταδιακά βαίνει προς ομαλοποίηση.