Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα σε ξεχωριστές συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Οι όροι της Μόσχας και η στάση Ζελένσκι


Μετά τις συνομιλίες στο Ριάντ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε ξεχωριστές συμφωνίες με Κίεβο και Μόσχα, για την ασφαλή ναυσιπλοϊα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην άρση περιορισμών, αν όχι κυρώσεων, κατά της Ρωσίας σε εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα και προϊόντα λιπασμάτων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως συμφώνησε για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα. Ανέφερε πως η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο υπό τον όρο της άρσης οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Μόσχα είναι επίσης κάθετη με τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, τονίζοντας πως η μεταφορά του ελέγχου στην Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθίσταται αδύνατη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε από την πλευρά του, πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία συμφώνησαν στο να υπάρξει εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, με την Ουκρανία να θεωρεί πως αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ. Ο Ζελένσκι επανέλαβε πως δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν και πως θα ζητήσει από τον Τραμπ όπλα, εάν η Μόσχα παραβεί τη συμφωνία.
Σχετικά με το τι περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία, γίνεται αναφορά για προστασία της ναυσιπλοΐας διασφαλίζοντας την διέλευση των εμπορικών πλοίων και σταματώντας τις στρατιωτικές επιθέσεις στο σημείο.
Ζελένσκι: Εάν η Ρωσία παραβιάσει τη συμφωνία θα ζητήσουμε κυρώσεις και όπλα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «διπλή συμφωνία» για την παύση των στρατιωτικών επιδρομών στη Μαύρη Θάλασσα και στις ενεργειακές υποδομές, με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο προειδοποίησε: «Αν υπάρξει ρωσική παραβίαση, θα ζητήσουμε νέες κυρώσεις και όπλα».
Πρόσθεσε ότι «Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «τρίτα μέρη», όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επιβλέψουν πτυχές μιας μελλοντικής εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». «Για παράδειγμα, η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί στην κατάσταση στη θάλασσα, και ίσως κάποιος από τη Μέση Ανατολή όσον αφορά την ενέργεια», είπε ο Ζελένσκι.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν μέτρα για να σταματήσουν τα πλήγματα στις ρωσικές και στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις για περίοδο 30 ημερών που άρχισε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Ο κατάλογος των σχετικών εγκαταστάσεων «συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι πετρελαιαγωγοί, εγκαταστάσεις που αποτελούσαν στόχο επιθέσεων σχεδόν κάθε εβδομάδα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.
Επίσης, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι μετασχηματιστές και οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί, που έχουν δεχτεί επιθέσεις πολλές φορές από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος.
Τέλος, περιλαμβάνονται οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά φράγματα, υποδομές ιδιαίτερα ευαίσθητες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται πολλές φορές ότι τους στοχοποιούν εδώ και τρία χρόνια.
Η ρωσική προεδρία διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι «σε περίπτωση παραβίασης του μορατόριουμ από το ένα μέρος, το άλλο μέρος μπορεί να θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το τηρήσει».
Η εκεχειρία μπορεί επίσης να «παραταθεί με κοινή συμφωνία», αναφέρεται.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον επικροτούν τις προσπάθειες «τρίτων χωρών» που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνιών για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και τα πλήγματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, τις οποίες ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις καλές υπηρεσίες των τρίτων χωρών για την υποστήριξη της εφαρμογής των συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας», τονίζει η ρωσική προεδρία, ενώ οι Ευρωπαίοι παραμένουν επί του παρόντος στο περιθώριο των συνομιλιών για την Ουκρανία.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ρωσική εγκατάσταση και η μεταφορά του ελέγχου του στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι αδύνατη.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η από κοινού λειτουργία του εργοστασίου αυτού δεν είναι αποδεκτή, καθώς θα ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί σωστά η φυσική και η πυρηνική ασφάλεια του σταθμού.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






