Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον Τραμπ

Φαίνεται επίσης, να αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Νοε 20, 2024 - 14:00
 0  67
Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον Τραμπ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters πέντε πηγές από το Κρεμλίνο που γνωρίζουν για το θέμα. «Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικής επικράτησης. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προχωρά με ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες μέρες της εισβολής του 2022» σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στο Reuters μίλησαν πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι που φανέρωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να προχωρήσει σε συμφωνία να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή. «Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα», σύμφωνα με τρία από τα πέντε άτομα που όλοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Πούτιν: Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος

«Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές εξ ολοκλήρου ως μέρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα» επισημαίνει το Reuters. Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους. Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να «αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» αλλά ότι φοβόταν μια βραχύβια εκεχειρία που θα επέτρεπε μόνο στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία. «Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δύο από τις πηγές σχολίασαν επίσης, την απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία και είπαν ότι θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία, σκληραίνοντας τη στάση και τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς «υπάρχει πίεση για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας». Την Τρίτη πάντως, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία αποδοκίμασε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση. Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο. «Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το ”πάγωμα” της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα χτυπήματα με πυραύλους ATACMS. «Η έγκριση για χρήση πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για το άρθρο του Reuters. Από την πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε στο Reuters για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είναι το μόνο άτομο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας».