Ουκρανοί και Αμερικανοί αξωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στο Ριάντ για μια πρόταση περιορισμένης κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα

Μάρ 25, 2025 - 09:00
 0  21
Ουκρανοί και Αμερικανοί αξωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στο Ριάντ για μια πρόταση περιορισμένης κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα
Russia Ukraine War Putin's Game

Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα (25/3) στη Σαουδική Αραβία ύστερα από τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ εκεί μια ημέρα νωρίτερα για μια πρόταση περιορισμένης κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα ανοίξει, όπως ελπίζει η Ουάσιγνκτον, τον δρόμο για ευρύτερες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι ολοήμερες συνομιλίες χθες στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων χαρακτηρίστηκαν από την Ουάσινγκτον βήμα στην προσπάθεια του προέδρου Ντοναλντ Τραμπ να δοθεί τέλος στον τριετή πόλεμο.

Πηγή στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι καταγράφεται πρόοδος στις συνομιλίες στο Ριάντ και ότι «πολύ σύντομα» αναμένεται «θετική ανακοίνωση».

Ρωσική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ ολοκληρώθηκαν αργά χθες και ότι προσχέδιο κοινής δήλωσης εστάλη προς έγκριση στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, με τις δύο πλευρές να σχεδιάζουν να το δημοσιοποιήσουν σήμερα.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα υπογραφτούν έγγραφα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Το CBS News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν σήμερα το πρωί αναφορικά με τις συνομιλίες τους στο Ριάντ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε χθες στο βραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του στο Ριάντ θα συναντηθούν με την αμερικανική αντιπροσωπεία μετά τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ.

Το ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspilne μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην ουκρανική αντιπροσωπεία, ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία απέρριψε πρόταση του Τραμπ για πλήρη κατάπαυση πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία και έχει έως τώρα συμφωνήσει σε μορατόριουμ στις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών.

Χθες, ο Τραμπ ανέφερε τα θέματα που είπε ότι βρίσκονται στο τραπέζι: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τα εδάφη. Μιλάμε για τις γραμμές οροθεσίας. Μιλάμε για ενέργεια, για την ιδιοκτησία σταθμών ενέργειας. Κάποιοι λένε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας… επειδή έχουμε την τεχνογνωσία».

Ενώ διεξάγονταν χθες οι συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία συνέχισαν τις επιθέσεις τους, με το Κίεβο να δηλώνει ότι πλήγμα ρωσικού πυραύλου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 88 άνθρωποι και τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουκρανία για στοχευμένη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο δημοσιογράφους και τον οδηγό τους.

«Η Μόσχα μιλά για ειρήνη ενώ πραγματοποιεί στυγνά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα. «Αντί να κάνει κενές δηλώσεις για ειρήνη, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει τις πόλεις μας και να τερματίσει τον πόλεμό της κατά αμάχων».

Οι χθεσινές συνομιλίες έγιναν σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ του Τραμπ, του Ζελένσκι και του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και μετά από συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία, Κυριακή.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο αρχικός στόχος των συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία είναι να διασφαλιστεί μια κατάπαυση πυρός που θα αφορά τη Μαύρη Θάλασσα, επιτρέποντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

«Αυτό αφορά κυρίως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε ότι η προηγούμενη συμφωνία για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα της Μόσχας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0