Ουκρανικά drones «Δράκοι»: Η στιγμή που σπέρνουν τον όλεθρο

Ουκρανικά drones «Δράκοι»: Η χρήση του θερμίτη δεν αποτελεί μια νέα οπλική τεχνολογία

Σεπ 8, 2024 - 18:00
 0  10
Ουκρανικά drones «Δράκοι»: Η στιγμή που σπέρνουν τον όλεθρο

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε επίσημα βίντεο που δείχνουν τη χρήση των «Dragon Drone» που πετούν χαμηλά και ρίχνουν λιωμένο μέταλλο, γνωστό ως θερμίτη, σε θέσεις που κατέχονται από τη Ρωσία. Αυτές οι επιθέσεις, που καταγράφηκαν σε πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν κυριολεκτικά φωτιά να βρέχει από τον ουρανό – δίνοντας στα Ουκρανικά drones το παρατσούκλι «δράκοι/dragon drones». Ο θερμίτης, ένα καυτό μείγμα σκόνης αλουμινίου και οξειδίου του σιδήρου, μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 2500 βαθμούς Κελσίου ανάλογα το μείγμα μετάλλων που θα χρησιμοποιηθεί, ικανό να κάψει σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και οχημάτων. Όταν απελευθερώνεται από τα Ουκρανικά drones η διασπορά του θερμίτη είναι αρκετά μεγάλη και καταστροφική.

Σε ανάρτηση στο Facebook, η 60η Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε την καταστροφική ακρίβεια αυτών των όπλων, δηλώνοντας: «Τα Drones είναι τα φτερά της εκδίκησής μας, που φέρνουν φωτιά κατευθείαν από τον ουρανό! Γίνονται πραγματική απειλή για τον εχθρό, καίγοντας τις θέσεις του με τέτοια ακρίβεια που κανένα άλλο όπλο δεν μπορεί να επιτύχει”. Η χρήση του θερμίτη δεν αποτελεί μια νέα οπλική τεχνολογία, αν και η σύγχρονη ανάπτυξή του αποδεικνύεται σημαντική στη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ανακαλύφθηκε από έναν Γερμανό χημικό στη δεκαετία του 1890 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε μη στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η συγκόλληση σιδηροδρομικών γραμμών. Ωστόσο, η στρατιωτική χρησιμότητα του έγινε γρήγορα σαφής.

Το υλικό χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο, πρώτα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία έριξε θερμίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά των Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου οι περισσότερες χώρες χρησιμοποίησαν βόμβες θερμίτη εκτενώς. Τα τελευταία βίντεο αποκαλύπτουν πόσο καταστροφικός παραμένει ο θερμίτης, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την τεχνολογία drone. Τα drones μπορούν να παρακάμψουν τα παραδοσιακά αμυντικά συστήματα και να εκτελέσουν εξαιρετικά στοχευμένα χτυπήματα. Οι ακραίες θερμοκρασίες και η δύναμη καύσης του θερμίτη αφήνουν λίγα περιθώρια προστασίας ή διαφυγής, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο στον σύγχρονο πόλεμο.