Ορκωμοσία Τασούλα: Ο ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μάρ 13, 2025 - 18:00
 0  9
Ορκωμοσία Τασούλα: Ο ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και υπό την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τον νέο Πρόεδρο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Στην τελετή, που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο.

Μετά την ανάγνωση της ανακήρυξης της εκλογής του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο Κωνσταντίνος Τασούλας προχώρησε στην ορκωμοσία του, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος: “Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.”

Με την ολοκλήρωση του όρκου, το Κοινοβούλιο αναφώνησε «Άξιος!», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τού ευχήθηκε «Κύριε Πρόεδρε, να μας ζήσετε». Ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου της ορκωμοσίας από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Παρουσίες και απουσίες στην τελετή

Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, οι οποίες απείχαν από την τελετή. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα βρέθηκαν 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 12 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 του ΚΚΕ, δύο από τη Νέα Αριστερά και τέσσερις από τους Σπαρτιάτες. Την τελετή παρακολούθησαν επίσης πρώην πρόεδροι της Βουλής, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, διπλωμάτες από 84 χώρες και κρατικοί αξιωματούχοι, ενώ πλήθος πολιτών είχε συγκεντρωθεί στα θεωρεία. Μετά την τελετή, ο Κωνσταντίνος Τασούλας χαιρέτησε τους αρχηγούς των κομμάτων και στη συνέχεια μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι. Έπειτα, αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του.

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας έθεσε ως βασικό στόχο την εθνική ομοψυχία. Στην αντιφώνησή του προς την απερχόμενη Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ευχαρίστησε για την προσφορά της, τονίζοντας τον συμβολικό της ρόλο ως πρώτης γυναίκας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. «Με αξιοπρέπεια ασκήσατε τα καθήκοντά σας, ανοίξατε τον θεσμό στην κοινωνία, αναδείξατε τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ στο εσωτερικό της χώρας οι απαιτήσεις της κοινωνίας για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό είναι έντονες.

«Η τραγωδία στα Τέμπη συγκλόνισε τη χώρα και ανέδειξε την ανάγκη για ένα κράτος που θα λειτουργεί με συνέπεια και υπευθυνότητα. Οι μεγάλες απαιτήσεις δημιουργούν μεγάλες ανταποκρίσεις και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος τους. Η εθνική ομοψυχία αποτελεί απαράβατο όρο για την επίτευξη των μεγάλων στόχων», σημείωσε. Κλείνοντας, επανέλαβε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των πολιτών, τονίζοντας ότι θα είναι «Πρόεδρος όλων των Ελλήνων».

Ο ένατος εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποτελεί τον ένατο εκλεγμένο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα από τη Μεταπολίτευση, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025). Οι προκάτοχοί του ήταν οι:

  • Μιχαήλ Στασινόπουλος (1974-1975)
  • Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980)
  • Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985, 1990-1995)
  • Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990)
  • Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005)
  • Κάρολος Παπούλιας (2005-2015)
  • Προκόπης Παυλόπουλος (2015-2020)
  • Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025)

Η θητεία του Κωνσταντίνου Τασούλα αναμένεται να διαρκέσει έως το 2030, ενώ οι προτεραιότητές του, όπως ανέφερε, θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των θεσμών, την εθνική συνοχή και τη διασφάλιση του δημοκρατικού πλαισίου της χώρας.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0