Ορεστιάδα: Σε νέες ποικιλίες σιτηρών και τρόπους λίπανσης πειραματίζεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ

Πειραματικό πρόγραμμα που αφορά την έρευνα σε νέες ποικιλίες σιτηρών και νέους τρόπους λίπανσης υλοποιεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πειραματικού αγρού με βάση τα απαιτούμενα πειραματικά πρωτόκολλα, με σκοπό τη διερεύνηση, καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Νοε 28, 2024 - 02:00
 0  26
Ορεστιάδα: Σε νέες ποικιλίες σιτηρών και τρόπους λίπανσης πειραματίζεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ
Αγρός

Πειραματικό πρόγραμμα που αφορά την έρευνα σε νέες ποικιλίες σιτηρών και νέους τρόπους λίπανσης υλοποιεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πειραματικού αγρού με βάση τα απαιτούμενα πειραματικά πρωτόκολλα, με σκοπό τη διερεύνηση, καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από την καλλιέργεια των νέων ποικιλιών, όπως η ανθεκτικότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η απόδοσή τους, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και σε συνδυασμό με την κλιματολογική μεταβολή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπως ανομβρία και αύξηση της θερμοκρασίας.

Φοιτητές του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου

Ταυτόχρονα, στην καλλιέργεια θα εφαρμοστούν νέοι τρόποι λίπανσης, με τη χρήση βακτηρίων και μυκορριζών, φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και περισσότερο προστατευτικών για το ίδιο το φυτό, περιορίζοντας τους συμβατικούς τρόπους με φυτοφάρμακα.

Το ερευνητικό και πειραματικό πλαίσιο του πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, συνδυάζει δεδομένα και χαρακτηριστικά στοιχεία του αγροτικού τομέα της περιοχής, παράγοντας χρήσιμα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία θα επιδράσουν μελλοντικά υποστηρικτικά στην ανάπτυξη της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρο Κουτρούμπα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για το θέμα, «Σκοπός είναι να εξευρεθούν ποικιλίες σιταριού που συνδυάζουν υψηλή απόδοση σε σπόρο και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, στόχος είναι να εξευρεθεί το καταλληλότερο πρόγραμμα λίπανσης που ενισχύει την παραγωγικότητα των φυτών, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Ωφελούμενοι του έργου αναμένεται να είναι οι αγρότες της περιοχής μας, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα άμεσα». Σημειώνεται ότι το  ερευνητικό αυτό έργο χρηματοδοτείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας και περιλαμβάνει διετή πειράματα αγρού με σιτάρι.

www.ertnews.gr