Όμιλος ΔΕΗ: Νέες κορυφές πράσινης ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη
Όμιλος ΔΕΗ: Eπανεπενδύει τη λειτουργική κερδοφορία του σε έργα ανάπτυξης και υποδομής
Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού, με όραμα να αποτελέσει μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρία τεχνολογίας. Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας σε οικονομικό, πολιτικό, γεωπολιτικό, ακόμα και υγειονομικό επίπεδο, ο Όμιλος ΔΕΗ χτίζει στέρεες βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα, ο Όμιλος παρουσίασε το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για την τριετία 2025 – 2027, ανακοινώνοντας συνολικές επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2025-2027 οι επενδύσεις του ομίλου ΔΕΗ θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ στην τριετία 2025-2027, εκ των οποίων το 94% θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, κυρίως ΑΠΕ (51%), δικτύων (27%) και ευέλικτης παραγωγής (9%) δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη. Ο Όμιλος ΔΕΗ ουσιαστικά επανεπενδύει τη λειτουργική κερδοφορία του σε έργα ανάπτυξης και υποδομής, συμβάλλοντας στην μακροχρόνια βιωσιμότητα της χώρας και των πολιτών.
Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση και η μείωση των μονάδων πετρελαίου θα έχουν ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι ρύποι που εκλύονται. Συνολικά, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει στη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.Βασικός μοχλός της πράσινης μετάβασης είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ, η οποία δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια από την δεκαετία του ’80. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει στη δύναμη της φύσης, μέσα από την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Πλέον των μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων που κατασκευάζει, η εταιρεία καινοτομεί στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμο, ήλιο, νερό, γεωθερμία και βιομάζα).
Με 40 αιολικά πάρκα, 20 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 46 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σύστημα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 1GW, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ και δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα. Στο πλαίσιο της δυναμικής της ανάπτυξης και με σταθερό προσανατολισμό στον πράσινο μετασχηματισμό του Ομίλου, η εταιρεία κατασκευάζει στην Ελλάδα επιπλέον έργα συνολικής ισχύος πάνω από 1,9GW.Παράλληλα, μεγεθύνει το χαρτοφυλάκιο έργων της τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει αποφασιστικά στους συνολικούς στόχους του Ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος διαθέτει σήμερα, στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, έργα σε λειτουργία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,5GW (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) και έργα υπό κατασκευή ισχύος 3,8GW, με σκοπό το συνολικό εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο έργων του να ανέλθει σε 11,8GW στο τέλος 2027.
Πρόσφατα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την είσοδό του Ομίλου ΔΕΗ στην Ιταλική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την έναρξη της λειτουργίας δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 32 MW. Πρόκειται για τους σταθμούς Carcarello και Luxenia στην κεντρική Ιταλία εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα.Επιπλέον ολοκληρώνει στην Πτολεμαΐδα την κατασκευή του μεγαλύτερου ενιαίου φωτοβολταϊκού σταθμού με συστήματα ιχνηλατών μονού άξονα στην Ευρώπη, ισχύος 550MW.Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού χρησιμοποιήθηκαν περίπου 950.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψης. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του ξεπερνάει τις 950 GWh, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσοτέρων από 250.000 νοικοκυριών, ενώ με τη λειτουργία του θα αποτρέπεται η εκπομπή περίπου 495.000 τόνων CO2.
Πάντως, στο πλαίσιο του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, μέχρι και το 2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Στο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνεται, επίσης, η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία, δηλαδή γειτονικές χώρες με υπάρχουσες διασυνδέσεις. Η Ιταλία και η Κροατία ειδικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ΑΠΕ.