ΟΗΕ: Καμία λεηλασία σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τότε που τέθηκε η ισχύ η εκεχειρία
Δεν υπάρχουν λεηλασίες ούτε επιθέσεις σε ανθρωπιστικά κομβόι στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή το πρωί η κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη. «Μέχρι τώρα, κατά τις δύο πρώτες ημέρες, δεν υπάρχει καμία αναφορά για λεηλασία ή επίθεση κατά εργαζομένων ανθρωπιστικών ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Δεν υπάρχουν λεηλασίες ούτε επιθέσεις σε ανθρωπιστικά κομβόι στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή το πρωί η κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
«Μέχρι τώρα, κατά τις δύο πρώτες ημέρες, δεν υπάρχει καμία αναφορά για λεηλασία ή επίθεση κατά εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λέρκε, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί έτσι», πρόσθεσε.
Τον Νοέμβριο, ο ΟΗΕ κατήγγειλε τη «συστηματική» λεηλασία της βοήθειας κατά τη διάρκεια του σφοδρού πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
Μετά την κατάπαυση πυρός, εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζα, εκεί όπου μόνο λίγα οχήματα κατάφερναν να λάβουν άδεια εισόδου από τους Ισραηλινούς κάθε μέρα.
Τα περίπου 2 εκατ. άνθρωποι που ήταν υπό πολιορκία στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ανθρωπιστική βοήθεια, με 15 μήνες βομβαρδισμών και συγκρούσεων να έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών.
Μόνο χθες, Δευτέρα, πάνω από 900 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στον θύλακα, περίπου 300 περισσότερα από τον αριθμό που ορίζεται στη συμφωνία για κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Κυριακή.
Από την πρώτη ημέρα της ανακωχής, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την είσοδο 630 φορτηγών, εκ των οποίων τα 300 προορίζονταν για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα σφοδρά από συνεχείς βομβαρδισμούς.
Έως τώρα, ο ΟΗΕ κατήγγειλε τακτικά τα εμπόδια που θέτει το Ισραήλ στην είσοδο και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, «εργαζόμαστε με τους Ισραηλινούς και τους άλλους εγγυητές της συμφωνίας για τη διανομή της βοήθειας και εργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές και τις ίδιες τις κοινότητες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», εξήγησε ο Λέρκε.
Το Σάββατο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο ίδιος παραδεχθεί ότι η διανομή της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «περίπλοκη» λόγω της έλλειψης ασφάλειας.
Πριν από την κατάπαυση πυρός, «κάθε τι που εισερχόταν στη Γάζα είχε ιδιαίτερα υψηλή αξία, κάτι το οποίο έδινε κίνητρο» για να λεηλατηθεί η βοήθεια, εξήγησε ο Λέρκε.
«Γι’ αυτό τον λόγο λέγαμε ότι έπρεπε να πλημμυρίσουμε τον θύλακα με βοήθεια», πρόσθεσε.
Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: να εισέλθουν τρόφιμα, να ανοίξουν τα αρτοποιεία, να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να δοθούν εκ νέου προμήθειες στα νοσοκομεία, τα αποκατασταθούν τα δίκτυα ύδρευσης και τα καταφύγια, να επανενωθούν οι οικογένειες, δήλωσε ο ίδιος.
«Δεν έχω ακριβή στοιχεία για τη διανομή της βοήθειας», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η βοήθεια έχει φθάσει και ότι μεγάλο μέρος της βρίσκεται σε αποθήκες.
Οι μετακινήσεις στο θύλακα είναι δύσκολες, κυρίως στο βόρειο μέρος λόγω των ερειπίων αλλά των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και που καθιστούν τις μετακινήσεις περίπλοκες και επικίνδυνες.
«Πρέπει να έχει κανείς επίσης υπόψιν του ότι υπάρχουν πολλές μετακινήσεις πληθυσμού», δήλωσε ο Λέρκε.
«Είμαι σίγουρος ότι έχετε δει εικόνες με ανθρώπους που επιστρέφουν στα σπίτια τους» και είναι «κάπως τραβηγμένο να λέμε ότι επιστρέφουν στα σπίτια τους καθώς τις περισσότερες φορές, κυρίως στον βορρά, βρίσκουν βουνά από ερείπα».
www.ertnews.gr