Οι Κινέζοι θα έχουν έως το 2030 περισσότερα κατοικίδια από παιδιά
Και κυρίως γάτες
Ο πληθυσμός των κατοικίδιων ζώων της Κίνας θα είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των μικρών παιδιών της μέχρι το 2030, καθώς οι νέοι Κινέζοι παραμένουν απρόθυμοι να δημιουργήσουν νέες οικογένειες, αναφέρει η Goldman Sachs σε πρόσφατο σημείωμά της. Ο αστικός πληθυσμός των κατοικίδιων ζώων της χώρας θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ ο αριθμός των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω θα μειωθεί σε λιγότερο από 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs που επικαλείται στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το 2017, η κατάσταση ήταν ακριβώς η αντίθετη – υπήρχαν 90 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, σε σύγκριση με τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς στις πόλεις που ήταν περίπου 40 εκατομμύρια. «Περιμένουμε αύξηση της δυναμικής στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών του ποσοστού γεννήσεων» έγραψε η αναλυτής μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Valerie Zhou. Οι νέες γεννήσεις στη χώρα αναμένεται να μειώνονται με μέσο ρυθμό 4,2% έως το 2030, κυρίως λόγω της μείωσης του πληθυσμού των γυναικών ηλικίας 20 έως 35 ετών και καθώς η νεότερη γενιά είναι λιγότερο διατεθειμένη να αποκτήσει παιδιά, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα της χώρας θα δημιουργήσει μια βιομηχανία αξίας 12 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030. Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι η ιδιοκτησία γάτας στην Κίνα θα ξεπεράσει εκείνη των σκύλων, καθώς οι πρώτες τείνουν να απαιτούν μικρότερο χώρο και λιγότερη τροφή για την ανάπτυξή τους. Πάντως, η «πρώτη διδάξασα» είναι η Ιαπωνία, καθώς, πληθυσμός των κατοικίδιων ζώων, που ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια, είναι σχεδόν τετραπλάσιος από το μέγεθος των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, ήδη από το 2022, όπως έδειξε επίσης η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από την Japan Pet Food Association και την Euromonitor. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης αυτόν τον αιώνα.
Παντρεύονται όλο και πιο αργά
Ο πληθυσμός της Κίνας υποχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023 σε 1,41 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μειωμένος κατά 2,08 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Ενώ οι νέοι γάμοι στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 12,4% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πάνω από το μισό του πληθυσμού μεταξύ 25 και 29 ετών παραμένουν ανύπαντροι, με τους γάμους να γίνονται σε όλο και πιο μεγάλες ηλικίες α τελευταία χρόνια.