Νέο σκηνικό

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν τη φράση «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νομοσχέδια και θυμίζοντας ότι η αυτή η αρνητική στάση παραπέμπει στην τακτική του «όχι σε όλα», που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νοε 17, 2024 - 12:00
 0  96
Νέο σκηνικό

Ένα δίπολο από τα παλιά αναβιώνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή και δεν είναι άλλο από το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και οι λόγοι που αναβιώνει αυτό το παλιό δίπολο είναι πολύ απλοί. Ο πρώτος είναι οι διαλυτικές τάσεις που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες οδήγησαν στην τυπική παρουσία του στη Βουλή, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά (τυπικά όχι ακόμη, γιατί παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση) τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αυτή η αναδιάταξη θα γίνει και τυπικά τις επόμενες εβδομάδες, όταν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσουν από το κόμμα, οπότε ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος στη Βουλή θα είναι κάτω από 31, άρα λιγότεροι από αυτούς του ΠΑΣΟΚ. Γιάννης Ντσούνος

Του Γιάννη Ντσούνου

Ο δεύτερος λόγος είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθέτησε στη θέση του αντιπάλου του στη Βουλή τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ μέσω της κίνησής του να μην παρίσταται και να μην απαντά στις τοποθετήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παππά, για τον οποίο είπε ότι δεν μπορεί να είναι συνομιλητής του κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα 13-0 από την ελληνική Δικαιοσύνη και επομένως δεν τον αναγνωρίζει ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάγκη αντιπολίτευσης

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριζαν ότι η χώρα έχει ανάγκη από αντιπολίτευση και ότι αυτό θα κάνει ακόμα καλύτερη και την κυβέρνηση, αφού η γόνιμη κριτική, που είναι και ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, θα βελτιώσει την κυβερνητική λειτουργία και απόδοση, ενώ για τους πιο «πονηρούς» θα μειώσει και τα όποια φαινόμενα αλαζονείας παρατηρούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού υπουργοί και υφυπουργοί θα αποκτήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο, που η αλήθεια είναι ότι είχε ατονήσει τους τελευταίους μήνες λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βουλή επιβεβαιώνεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων, όπου το ΠΑΣΟΚ αγγίζει ποσοστά κοντά στο 20%, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στην τέταρτη ή και πέμπτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου. Όπως φαίνεται από τις τελευταίες κόντρες στη Βουλή, στη ΝΔ και την κυβέρνηση είχαν προβλέψει εδώ και καιρό αυτήν την εξέλιξη και γι’ αυτό στρέφουν τα πυρά τους προς το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο έχουν ήδη καταστρώσει την στρατηγική αντιμετώπισής του εντός του κοινοβουλίου. Η πρόσφατη συζήτηση για την Υγεία και τα απογευματινά ιατρεία είναι μόλις το πρώτο δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως το πρώτο δείγμα την κυβερνητικής στρατηγικής.

«Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν τη φράση «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νομοσχέδια και θυμίζοντας ότι η αυτή η αρνητική στάση παραπέμπει στην τακτική του «όχι σε όλα», που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο τα στελέχη της ΝΔ δεν μένουν μόνο σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά θεωρούν ακόμη χειρότερο το γεγονός ότι η στάση του «όχι σε όλα» συνοδεύεται και από την έλλειψη αντιπρότασης σε όσα νομοσχέδια φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

«Εύκολος λαϊκισμός»

Η τελευταία τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, που πρόσθεσε ένα ακόμη όπλο στην αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για φθηνή και αντιπολίτευση, που συνοδεύεται από «εύκολο λαϊκισμό». Και εδώ γίνεται ένας παραλληλισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων ετών, που «χάιδευε» τα αυτιά όλων των κοινωνικών ομάδων, όπως λένε από τη ΝΔ, με προφανή στόχο την αλίευση ψηφοφόρων, υποσχόμενοι δηλαδή τα πάντα στους πάντες χωρίς νωρίτερα να έχει γίνει ούτε αξιολόγηση, αλλά ούτε και κοστολόγηση αυτών των παροχών. Χαρακτηριστική της κυβερνητικής στρατηγικής και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «όταν λες όχι σε αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή των διορισμών στο ΑΣΕΠ ή των μη κρατικών πανεπιστημίων ,αυτό βλάπτει την κοινωνία. Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη αντιπρότασης».

Το νέο δίπολο

Με αυτό το δίπολο θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες και έχοντας μπροστά μας πολύ κρίσιμες συζητήσεις στη Βουλή, όπως αυτή για την επιστολική ψήφο, αλλά κυρίως για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα το ΠΑΣΟΚ θα ταυτιστεί με λαϊκίστικες λύσεις, συνεχίζοντας την αρνητική του στάση απέναντι σε κρίσιμα νομοσχέδια. Η στάση αυτή, όπως εκτιμούν τα στελέχη της συμπολίτευσης, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης και της ΝΔ ως της μόνης πολιτικής δύναμης που είναι σταθερή και προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενισχύουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα επενδύουν στην άρνηση και τον λαϊκισμό. «Αυτή η τακτική θα αποδώσει τα μέγιστα», λέει στην Αlpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.