Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
Μια νέα εξέταση αίματος για τον εντοπισμό λιπιδίων μπορεί να διευκολύνει τον έγκαιρο εντοπισμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ηπατικών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά, σύμφωνα με ερευνητές από το King’s College στο Λονδίνο και το Κέντρο Διαβήτη Steno στην Κοπεγχάγη. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, αποκαλύπτει ότι η εξέταση αξιοποιεί τη σύνδεση μεταξύ λιπιδίων και μεταβολικών ασθενειών στα παιδιά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σοβαρές ασθένειες. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Κριστίνα Λετζίντο-Κίγκλι, σημείωσε ότι για χρόνια η ιατρική επικεντρωνόταν στη διάκριση μεταξύ καλής και κακής χοληστερίνης. Ωστόσο, με τη νέα εξέταση αίματος, μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες τύποι λιποκυττάρων, τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές ασθένειες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εντελώς νέο τρόπο εκτίμησης του ατομικού κινδύνου ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη ότι η χοληστερίνη είναι ο κύριος παράγοντας επιπλοκών της παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς εντόπισε άλλα λιποκύτταρα που επηρεάζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους χωρίς να σχετίζονται με το σωματικό βάρος.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 παχύσαρκα παιδιά, η αξιολόγηση των λιπιδίων στο αίμα τους έδειξε σημαντική βελτίωση μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Holbaek, παρά το ότι ο δείκτης μάζας σώματός τους δεν άλλαξε σημαντικά. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να εντοπιστούν έγκαιρα οι κίνδυνοι, δίνοντας στους γονείς το κίνητρο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βελτιώσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι η διερεύνηση της επίδρασης των γενετικών παραγόντων στα λιπίδια και η ανάπτυξη τρόπων παρέμβασης για τη βελτίωση της υγείας.