Νάουσα: Η ελληνική «γη των λωτών»
Στους πρόποδες του Βερμίου, η περιοχή της Νάουσας εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε επίκεντρο μιας καλλιέργειας που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν εξωτική: του λωτού. Το εύφορο έδαφος, οι ήπιες θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα για την ανάπτυξη του ιδιαίτερου αυτού φρούτου, που ξεχωρίζει για το έντονο πορτοκαλί του χρώμα και τη χαρακτηριστική γλυκιά του γεύση. Οι λωτοί θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα της εποχής, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C, σημαντικές φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας έχει επενδύσει δυναμικά στην καλλιέργειά τους, προσφέροντας οργανωμένη παραγωγή που μπορεί να γίνει και με βιολογικές μεθόδους.
Ο διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Βασίλης Μπουγάς, αναφέρει ότι ο λωτός εξελίσσεται σε «ανερχόμενο προϊόν» για τη χώρα, καθώς σχεδόν το σύνολο της παραγωγής –πάνω από 95%– εξάγεται. Οι ελληνικοί λωτοί φτάνουν μέχρι αγορές όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, χώρες με δική τους παραγωγή που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία, που τηρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας στις εισαγωγές τους. Όπως εξηγεί ο γεωπόνος Χαράλαμπος Φανιάδης, η καλλιέργεια του λωτού δεν είναι μόνο αποδοτική αλλά και ιδιαίτερα εύκολη, γεγονός που την καθιστά ελκυστική όχι μόνο σε επαγγελματίες αγρότες αλλά και σε νέους ή μικρής κλίμακας καλλιεργητές. Με δεδομένη τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, την εντυπωσιακή εξαγωγική πορεία και την προσαρμοστικότητα του φυτού στο ελληνικό περιβάλλον, ο λωτός δείχνει να αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δυναμικά προϊόντα της σύγχρονης ελληνικής δενδροκομίας.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0