“Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος”

Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Θρακικό Πέλαγος ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:«Με διαδικασίες fast trαck σχεδιάζει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ενάντια στη θέληση των κατοίκων της περιοχής. Ήδη υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης που αντιτίθεται στην εγκατάσταση.Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το FSRU, που εντάσσεται στο πλαίσιο του λυσσαλέου ανταγωνισμού των μονοπωλίων της Ενέργειας για μεγαλύτερα κέρδη, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων είναι προφανείς. Η άναρχη τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά και τώρα μπροστά στο Δέλτα του Έβρου μέσα σε περιοχή NATURA αποδεικνύουν πόσο μεγάλες είναι οι αυταπάτες για όσους πιστεύουν ότι τα κέρδη των μονοπωλίων μπορούν να συνυπάρχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.Φαίνεται πως θα χρειαστεί “τροχονόμο” για διευθέτηση της κίνησης ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες, τα τάνκερ που τροφοδοτούν την πλωτή εξέδρα με υγροποιημένο αέριο, τα πλοία προς τη Σαμοθράκη, τα αλιευτικά σκάφη που φαίνεται πως θα έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για να δουλέψουν και τα πλοία μεταφοράς πολεμικού υλικού κλπ.Κι ενώ η Αλεξανδρούπολη μετατράπηκε σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας (με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ο λαός δεν έχει κανένα όφελος, αφού εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα και επιπλέον εξαιτίας αυτής της “ανάπτυξης” ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε μαγνήτη αντιποίνων εκτεθειμένη στο πλαίσιο των πολέμων που γίνονται στη γειτονιά μας με τη συμμετοχή της χώρας.Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για τον λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της “πράσινης μετάβασης” προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Θρακικό Πέλαγος.Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.Να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής». 

Οκτ 30, 2024 - 00:00
 0  21
“Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος”


Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Θρακικό Πέλαγος ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

«Με διαδικασίες fast trαck σχεδιάζει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, ενάντια στη θέληση των κατοίκων της περιοχής. Ήδη υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης που αντιτίθεται στην εγκατάσταση.

Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το FSRU, που εντάσσεται στο πλαίσιο του λυσσαλέου ανταγωνισμού των μονοπωλίων της Ενέργειας για μεγαλύτερα κέρδη, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων είναι προφανείς. Η άναρχη τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά και τώρα μπροστά στο Δέλτα του Έβρου μέσα σε περιοχή NATURA αποδεικνύουν πόσο μεγάλες είναι οι αυταπάτες για όσους πιστεύουν ότι τα κέρδη των μονοπωλίων μπορούν να συνυπάρχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Φαίνεται πως θα χρειαστεί “τροχονόμο” για διευθέτηση της κίνησης ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες, τα τάνκερ που τροφοδοτούν την πλωτή εξέδρα με υγροποιημένο αέριο, τα πλοία προς τη Σαμοθράκη, τα αλιευτικά σκάφη που φαίνεται πως θα έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για να δουλέψουν και τα πλοία μεταφοράς πολεμικού υλικού κλπ.

Κι ενώ η Αλεξανδρούπολη μετατράπηκε σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας (με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ο λαός δεν έχει κανένα όφελος, αφού εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα και επιπλέον εξαιτίας αυτής της “ανάπτυξης” ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε μαγνήτη αντιποίνων εκτεθειμένη στο πλαίσιο των πολέμων που γίνονται στη γειτονιά μας με τη συμμετοχή της χώρας.

Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για τον λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της “πράσινης μετάβασης” προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Θρακικό Πέλαγος.
  • Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής».