Meta αλλαγές: Πλήρης στροφή από τον Ζούκεμπεργκ
«Θέλω περισσότερη ανδρική ενέργεια και λιγότερο woke»
Μετά την ανακοίνωση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ ότι θα αντικαταστήσει τον έλεγχο γεγονότων (fact-checking) με ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στην πλατφόρμα Χ του Έλον Μασκ, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε παραπληροφόρηση και fake news, ο ιδρυτής της Meta επανήλθε με νέες «βόμβες». Σε μια πολύωρη συζήτηση που είχε στο podcast του Joe Rogan, θερμού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζούκεμπεργκ έδειξε τον «μεταλλαγμένο» εαυτό του: Εμφανίστηκε με σγουρά μαλλιά, ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα χρυσό περιδέραιο και δήλωσε ότι άλλαξε πολύ αφότου ξεκίνησε πολεμικές τέχνες «οι οποίες έχουν πολύ αρρενωπή κουλτούρα». «Η ανδρική ενέργεια είναι καλή. Η κοινωνία περιέχει πολλή από αυτή, αλλά η κουλτούρα των επιχειρήσεων προσπαθεί να την περιορίσει. Όλες αυτές οι μορφές ενέργειας είναι θετικές, αλλά ειδικά η κουλτούρα που αφήνει μεγαλύτερο χώρο στην επιθετικότητα έχει τη δική της χάρη», είπε.
Πέρα από αυτά τα κλισέ που μπορεί να θεωρηθούν σεξιστικά και απλοϊκά, το αφεντικό του Facebook, Instagram και WhatsApp ανακοίνωσε και ένα πολύ συγκεκριμένο μέτρο: θέτει τέλος στις πολιτικές συμπερίληψης στο εσωτερικό των επιχειρήσεών του -οι οποίες στις ΗΠΑ αποτελούν το δόγμα της ταυτότητας DEI (diversity, equity and inclusion) δηλαδή «ποικιλομορφία (diversity), ισότητα (equity) και συμπερίληψη (inclusion)». «Ο όρος DEI επιβαρύνθηκε πολιτικά με τον χρόνο, κυρίως γιατί ορισμένοι βλέπουν μια διάκριση ορισμένων ομάδων εις βάρος άλλων» εξήγησε πρόσφατα η Meta, σε ένα εσωτερικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυψαν οι New York Times και το σάιτ Axios, στις 10 Ιανουαρίου 2025, με το οποίο η Meta δικαιολογούσε επίσης την απόφασή της για αλλαγή και σε «νομικό επίπεδο».
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Meta δεν θα αναζητά πλέον στις προσλήψεις της άτομα που προέρχονται από μειονότητες, αλλά θα επιλέγει προφίλ ανθρώπων με «κάθε είδους διαδρομές στη ζωή τους». Ο Μ. Ζούκεμπεργκ θα περιορίσει επίσης την ποσόστωση γυναικών και εργαζομένων που προέρχονται από εθνικές μειονότητες, οι οποίες «έδιναν την εντύπωση ότι οι αποφάσεις βασίζονταν στη φυλή και στο γένος». Επιπλέον, ο όμιλος Ζούκεμπεργκ θα σταματήσει την πολιτική εξαγορών εταιριών που ανήκουν σε άτομα προερχόμενα από μειονότητες και θα απευθύνεται πλέον σε άλλα προφίλ εταιριών. Τέλος, η υπηρεσία DEI εντός της εταιρίας του διαλύθηκε και η διευθύντριά του Maxine Williams, επαύθη.
Δεν είναι η μόνη φίρμα που αλλάζει ριζικά την πολιτική συμπερίληψης
Η Meta δεν είναι η μόνη φίρμα που αλλάζει ριζικά την πολιτική συμπερίληψης, την οποία όλα τα τελευταία χρόνια επικρίνουν οι συντηρητικοί Αμερικανοί και κυρίως οι οπαδοί του Τραμπ, αναφέρει η Le Monde: η McDonald’s, η Walmart και η Ford έκαναν επίσης μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Meta συνιστούν μια ιδιαίτερα συμβολική ανατροπή. Με έδρα την Σίλικον Βάλεϊ, καρδιά της Αμερικανικής υψηλής τεχνολογίας στην Δημοκρατική Καλιφόρνια, η Meta αποτελούσε μια εμβληματική επιχείρηση για τέτοιου είδους εσωτερικές πολιτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα, χρησιμοποιούσε κριτήρια ποσόστωσης γυναικών και εργαζομένων πολλών εθνικοτήτων σε όλες τις θυγατρικές της.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η Meta αριθμούσε (το 2023) 36% γυναίκες, εκ των οποίων 26% μεταξύ των μηχανικών της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι ήταν 37% Λευκοί, 49% Ασιάτες, αλλά μόνο 4% Μαύροι και 6% Ισπανόφωνοι. Επιπλέον 9,7% ήταν στην ομάδα « LGBTQ+ ».
Δεν μπορούμε πια να λέμε ότι η αρρενωπότητα είναι κακό πράγμα
«Η πρόθεσή μας αρχικά ήταν καλή, αλλά τώρα πρέπει να πάμε λίγο πιο μακριά», δήλωσε ο Ζούκεμπεργκ στο μικρόφωνο του Τζ. Ρόγκαν. «Το να δημιουργούμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους είναι η μια όψη, αλλά το να λέμε ότι η αρρενωπότητα είναι κακό πράγμα είναι κάτι άλλο», πρόσθεσε. «Ο κόσμος των επιχειρήσεων κατάντησε πολιτισμικά ευνουχισμένος», είπε (neutered ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε).
Αυτές οι ανακοινώσεις απηχούν τον καιροσκοπισμό του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, σύμφωνα με τη Le Monde. Ο επικεφαλής της Meta, όπως αναφέρει, πολλαπλασιάζει τις κινήσεις κατευνασμού απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ζούκεμπεργκ δείπνησε πρόσφατα με τον νέο πρόεδρο στην βίλα του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και αποφάσισε να συμβάλλει οικονομικά στην τελετή ορκωμοσίας του. Αλλά κυρίως η Meta, ακολουθώντας το παράδειγμα του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ, Έλον Μασκ, έθεσε τέλος στο πρόγραμμα ελέγχου των πληροφοριών που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες του και σταματάει την πολιτική ανοχής που έδειχνε, ειδικά στα θέματα της μετανάστευσης και της ταυτότητας φύλου.
Tι είπε για τα εμβόλια
Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ αποκάλυψε επίσης στο podcast του Τζο Ρόγκαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε την επιχείρησή του να κατεβάσει αναρτήσεις και περιεχόμενο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του «εξυβρίστηκαν» και «τα άκουσαν» ώστε να κατεβάσουν συγκεκριμένες αναρτήσεις. Σύμφωνα με τον Ζούκεμπεργκ, η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε ώστε να κατέβουν οι αναρτήσεις που ανέφεραν ότι υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ενώ, όπως είπε, αυτές οι πληροφορίες ήταν σωστές. «Αυτό είναι παράλογο», δήλωσε ο επικεφαλής της Meta. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε μάλιστα στο σημείο, πρόσθεσε, να δηλώσει δημόσια ότι τέτοιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σκοτώνουν τους ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον Ζούκεμπεργκ, ακόμη και οι χιουμοριστικές αναρτήσεις είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ανέφερε χαρακτηριστικά μια ανάρτηση που έδειχνε τον διάσημο ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο μπροστά στην τηλεόραση και η λεζάντα έγραφε: «Σε δέκα χρόνια θα βλέπετε μια ανακοίνωση που θα λέει ότι θα έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση αν κάνετε το εμβόλιο για τον κόβιντ». Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ εξήγησε ότι η ομάδα του αρνήθηκε να σβήσει τέτοιες χιουμοριστικές αναρτήσεις. «Δεν θα σβήναμε πράγματα που είναι αληθινά», δήλωσε.