Λύκος θεραπεία: Ελπίδες δίνουν σε ασθενείς οι επιστήμονες
Λύκος θεραπεία: Η νέα θεραπεία τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα των ασθενών
Νέα θεραπεία του λύκου θα μπορούσε να τερματίσει την ανάγκη για ισόβια φαρμακευτική αγωγή καθώς η θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με καρκίνο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι γιατροί χαιρετίζουν την «πρωτοποριακή νέα θεραπεία» για τον λύκο που τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα των ασθενών για την καταπολέμηση της αυτοάνοσης νόσου. Οι ασθενείς συχνά πρέπει να παίρνουν φάρμακα όλη τους τη ζωή, από ιβουπροφαίνη έως δισκία και ενέσεις στεροειδών ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι πάσχουν από λύκο που επηρεάζει κυρίως γυναίκες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις ασθενείς έλαβαν θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα για την πιο σοβαρή μορφή λύκου, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα νεφρά. Στη Γερμανία, οι ασθενείς που έκαναν τη νέα θεραπεία βρίσκονται πλέον σε ύφεση και δεν χρειάζεται να λάβουν φάρμακα για τον λύκο. Ο καθηγητής Ben Parker, σύμβουλος ρευματολόγος στο Manchester Royal Infirmary, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία για ασθενείς με λύκο και μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία για τη νόσο. «Ο λύκος είναι μια νόσος που απαιτεί ισόβια φαρμακευτική αγωγή, αλλά αυτή η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό, κάτι που είναι απίστευτα συναρπαστικό. Αυτή η πρωτοποριακή νέα θεραπεία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνά μας στον λύκο».
Μέχρι τώρα, η θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει μια σειρά από άλλες ασθένειες. Λειτουργεί τροποποιώντας γενετικά κύτταρα για να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα προβληματικά κύτταρα, προσφέροντας στους ανθρώπους μια πιθανή θεραπεία. Η πρώτη ασθενής στη Βρετανία, η 32χρονη Κάθριν, υποβλήθηκε σε θεραπεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας του Μάντσεστερ στο Κλινικό Ερευνητικό Κέντρο του Μάντσεστερ τον Ιούλιο. Άλλοι δύο ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο του University College, με έναν από αυτούς- την 50χρονη Κέιτι- να λαμβάνει τη θεραπεία την εβδομάδα που πέρασε.
Λύκος: Θα παρακολουθούν τους ασθενείς για 15 έτη
Η Κέιτι, από το Guildford του Surrey, η οποία έπασχε από λύκο εδώ και 30 χρόνια έχοντας συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις και νεφρική νόσο, είπε ότι ήταν «υπερβολικά ενθουσιασμένη» που θα λάβει μέρος στη δοκιμή. «Αν αυτό λειτουργεί, αλλάζει τη ζωή. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε ποτέ κάτι για τον λύκο που να είναι μια πιθανή θεραπεία. Το όνειρο είναι να είσαι χωρίς λύκο, αυτό θα ήταν εκπληκτικό» δήλωσε. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη νέα θεραπεία, θα παρακολουθούνται για 15 χρόνια για να αξιολογηθούν πλήρως τα αποτελέσματα. Οι γιατροί ελπίζουν ότι η θεραπεία αυτή, ενδεχομένως, να θεραπεύσει όσους πάσχουν από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου. Ακόμη και μετά από μερικές εβδομάδες, η Κάθριν είπε ότι ένιωθε ότι είχε «περισσότερη ενέργεια» και δεν είχε πλέον πρήξιμο στις αρθρώσεις, προσθέτοντας: «Νιώθω αισιόδοξη για το μέλλον».
Τα άτομα που υποβάλλονται στη νέα θεραπεία απαιτούν παραμονή 10 ημερών στο νοσοκομείο και ενημερώνονται για πιθανές παρενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο σε λοίμωξη για αρκετές εβδομάδες ή άλλη πάθηση που προκαλεί υπερένταση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς των οποίων ο λύκος επιδεινώνεται και μπορεί να παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια, για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουν ότι οι κίνδυνοι αξίζουν τον κόπο. Η θεραπεία με λεμφοκύτταρα ονομάζεται obecabtagene autoleucel. Η Δρ. Ελένη Θολούλη, διευθύντρια της μονάδας μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων ενηλίκων στο Manchester Royal Infirmary, δήλωσε: «Είναι μια απίστευτα συναρπαστική στιγμή να προσφέρουμε τώρα αυτόν τον τρόπο θεραπείας σε ασθενείς με λύκο μέσω αυτής της κλινικής δοκιμής. Ελπίζουμε ότι θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα και θα φέρει επανάσταση στις επιλογές θεραπείας για ασθενείς με τη νόσο».