Κωνσταντοπούλου: “Μία τύραννος, που δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε σε κανέναν” – Η ανάρτηση Γεωργιάδη

Στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται πλέον η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η εντυπωσιακή άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στις δημοσκοπήσεις συνοδεύεται από πυκνά πυρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Οι επικρίσεις δεν περιορίζονται πλέον μόνο στις θέσεις ή την πολιτική ρητορική της, αλλά αγγίζουν ζητήματα εσωκομματικής λειτουργίας και προσωπικών επιλογών, με φόντο τις εκλογικές λίστες του Ιουνίου 2023. Η δημοσκοπική εικόνα είναι εντυπωσιακή: η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και –σε ορισμένες μετρήσεις– στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει διψήφια ποσοστά. Ωστόσο, το ερώτημα που πλανάται στους πολιτικούς κύκλους είναι αν αυτή η δυναμική είναι συγκυριακή, αποτέλεσμα της συζήτησης για τα Τέμπη και της φθοράς των υπολοίπων κομμάτων, ή αν πρόκειται για διαρκές φαινόμενο.
Λαζαρίδης σε Κωνσταντοπούλου: “Πείτε μας για το μικρό τρυφερό καρότο”
Κωνσταντοπούλου: «Ετοιμάζομαι κάθε μέρα για τη στιγμή που θα γίνω η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός»

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της προέδρου της Πλεύσης, κατηγορώντας την για «υποκρισία». Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου αποκαλεί «δολοφόνους» εκλεγμένους βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, επανέφερε στην πολιτική επικαιρότητα την επιλογή της να απομακρύνει δύο γυναίκες υποψήφιες, την Όλγα Δάλλα και τη Ραλλού Δημοπούλου, οι οποίες είχαν εκλεγεί με σταυρό τον Μάιο του 2023, προκειμένου να τοποθετήσει σε εκλόγιμες θέσεις τους κ.κ. Καραναστάση και Μπιμπίλα. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση αλλοίωσε τη βούληση των ψηφοφόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η πολιτικός που θέλει να υπερασπιστεί τις γυναίκες στην πολιτική; Που στέλνει σπίτι τους δύο εκλεγμένες γυναίκες και μετά μας εγκαλεί; Αυτό λέγεται πολιτική υποκρισία». Αναφερόμενος δε στη δήλωση της κ. Κωνσταντοπούλου ότι «σκέφτεται και συζητά με τον εαυτό της το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε σκωπτικά: «Κάθε ένας έχει δικαίωμα στο όνειρο. Αλλά η τελευταία φορά που κάποιος έγινε πρωθυπουργός χωρίς σοβαρή προετοιμασία, οδήγησε 650.000 νέους εκτός Ελλάδας».
Η μαρτυρία Δάλλα
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει και η δημόσια καταγγελία της πρώην υποψήφιας Όλγας Δάλλα, η οποία ήρθε πρώτη με 6.148 ψήφους στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, αλλά είδε το όνομά της να αντικαθίσταται από τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, που είχε συγκεντρώσει 2.500 ψήφους στην Α’ Αθήνας. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη (12/6/2023), η κ. Δάλλα αποκάλυψε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης την ενημέρωσε για την αποπομπή της με τη φράση: «Γλυκούλα μου, δεν φανταζόμουν ότι θα ήθελες να είσαι στην κοινοβουλευτική ομάδα».
Η αναφορά αναζωπυρώθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η κα Δάλλα, η οποία είναι ΑμεΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει φωνή εκπροσώπησης για τα άτομα με αναπηρία στο Κοινοβούλιο. «Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου. Μία τύραννος, που δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε σε κανέναν», έγραψε χαρακτηριστικά.
“Στην Βουλή, όταν μίλησα την τελευταία φορά, ήταν στην αίθουσα η @ZoeKonstant τότε της διάβασα την ανάρτηση της κας Όλγας Δάλλα. Η κα Δάλλα εξιστορούσε το πώς η κυρία Πρόεδρος έκοψε από τις θέσεις τους τους βουλευτές που είχε εκλέξει ο λαός, για να διορίσει «τον σύντροφο, τον γυμναστή και τον διασκεδαστή της»….η συνέντευξη στην κα Πολύζου είναι αποκαλυπτική….Βρείτε μου έναν αρχηγό κόμματος, που θα μπορούσε να κόψει από την πρώτη θέση στη λίστα, αυτόν που ψήφισε ο λαός, για να διορίσει τον σύντροφο του, έναν από οποιοδήποτε άλλο κόμμα…. Σημειώστε ότι η κα Δάλλα είναι ΑΜΕΑ σε αμαξίδιο και αν η κα Κωνσταντοπούλου δεν της είχε στερήσει την έδρα, θα εκπροσωπούσε αυτούς τους ανθρώπους στην Βουλή. Το επισημαίνω για να μην διανοηθεί ποτέ να υποκριθεί τον υποστηρικτή των ΑΜΕΑ, διότι είχε την μοναδική ευκαιρία και την έχασε. Αυτή είναι η κα Κωνσταντοπούλου, μία τύραννος, που δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε σε κανέναν, κατηγορεί τους πάντες και υποκρίνεται τον τιμητή της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά….μόνον όταν την συμφέρει….”
Στην Βουλή, όταν μίλησα την τελευταία φορά, ήταν στην αίθουσα η @ZoeKonstant τότε της διάβασα την ανάρτηση της κας Όλγας Δάλλα. Η κα Δάλλα εξιστορούσε το πώς η κυρία Πρόεδρος έκοψε από τις θέσεις τους τους βουλευτές που είχε εκλέξει ο λαός, για να διορίσει «τον σύντροφο, τον… pic.twitter.com/Q1g0mqc0ih
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 13, 2025
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν τακτική
Η δυναμική της Πλεύσης Ελευθερίας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB, η Πλεύση αντλεί σημαντικά ποσοστά από ΣΥΡΙΖΑ (18,3%), ΠΑΣΟΚ (14,1%), αλλά και από άλλα κόμματα όπως το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Στη δε Metron Analysis, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται να καταγράφει 19,3% εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και 9,2% από το ΠΑΣΟΚ. Αν και επί μακρόν οι δύο χώροι απέφευγαν να ανοίξουν μετωπική αντιπαράθεση μαζί της, πλέον φαίνεται να αναθεωρούν, καθώς θεωρούν ότι η ανοδική της πορεία απειλεί τη δική τους πολιτική επιβίωση, κυρίως στο πεδίο της αντιπολίτευσης.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές επιμένουν πως το φαινόμενο «Κωνσταντοπούλου» είναι συγκυριακό και θα υποχωρήσει με τη σταδιακή απομάκρυνση των Τεμπών από την κορυφή της επικαιρότητας, στοιχεία από ποιοτικές μετρήσεις υποδεικνύουν πως η απήχησή της στηρίζεται σε ευρύτερη απογοήτευση των πολιτών από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και ειδικά από τους ηγέτες του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Στο ερώτημα ποιος «πιέζει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία μέσω της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με έρευνα της Prorata, η Πλεύση Ελευθερίας προηγείται με 38%, αφήνοντας πίσω την Ελληνική Λύση (13%), το ΠΑΣΟΚ (12%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (5%).
Την ίδια στιγμή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αποφασισμένα να ζητήσουν από την πρόεδρο της Πλεύσης να πάρει θέση και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η άμυνα, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής περιορίζεται σε προσωπικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, αποφεύγοντας τη θετική ατζέντα. Η επόμενη περίοδος αναμένεται καθοριστική: η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και η πολιτική αποδόμηση της Κωνσταντοπούλου από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί, με στόχο να δοκιμαστούν τα όρια της δυναμικής της και να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί ενόψει πιθανών εκλογικών αναμετρήσεων.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






