Κομοτηνή: Η “μαγεία” της απόσταξης που φθίνει στο πέρασμα των χρόνων
Ο κ. Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου, είναι ένας ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Κομοτηνή, μία “ανάσα” από το κέντρο της πόλης, ο οποίος καθημερινά βλέπει μικρούς παραγωγούς να αποστάζουν σταφύλια και να παράγουν τσίπουρο. Όπως είπε, η όλη διαδικασία έχει μία μαγεία, ενώ, με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που αποστάζουν μόνοι τους ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Ο κ. Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου, είναι ένας ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Κομοτηνή, μία “ανάσα” από το κέντρο της πόλης, ο οποίος καθημερινά βλέπει μικρούς παραγωγούς να αποστάζουν σταφύλια και να παράγουν τσίπουρο.
Όπως είπε, η όλη διαδικασία έχει μία μαγεία, ενώ, με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που αποστάζουν μόνοι τους μειώνεται, γιατί, περισσότερο η κουλτούρα της απόσταξης ήταν των μεγαλύτερων σε ηλικία.
“Όλοι είχαν ένα μικρό αμπελάκι στο χωριό τους, στην αυλή τους και έβγαζαν τα τσίπουρα τους, τώρα όμως οι καζανιές είναι ένα ακριβό χόμπι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαποστόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαποστόλου η ώρα της απόσταξης είναι στιγμή χαλάρωσης και απόλαυσης, ενώ, σε ό,τι αφορά την προτίμηση για τσίπουρο που χαρακτηρίζει πάντα τις παρέες, ο κος Χατζηαποστόλου απαντά πως πρόκειται για ένα απόσταγμα που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και γι’ αυτό και ξεχωρίζει από τα άλλα ποτά, ενώ υπάρχει μία ολόκληρη κουλτούρα γύρω από αυτό, καθώς η λεγόμενη τσιπουροκατάνυξη πέρα από συλλογική παράδοση είναι και επαφή και μύηση στα μυστικά της παρέας.
www.ertnews.gr