Κλιμακώνεται η ένταση στη ΝΑ Ασία – Οι Φιλιππίνες ανακαταλαμβάνουν νησίδα που είχε καταλάβει 24 ώρες πριν η Κίνα


Η κίνηση της Κίνας να διακηρύξει την κυριαρχία της σε έναν αμφισβητούμενο ύφαλο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει πυροδοτήσει μια νέα αντιπαράθεση με τις Φιλιππίνες, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών τις παραμονές της έναρξης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων αμερικανικών και φιλιππινέζικων δυνάμεων στην περιοχή.
Οι Φιλιππίνες έστειλαν χθες αξιωματικούς του ναυτικού και της ακτοφυλακής στη νησίδα Σάντι Κέι και σε δύο γειτονικούς υφάλους στα νησιά Σπάρτλι, μια ημέρα αφότου η Κίνα είχε δηλώσει ότι «άσκησε κυρίαρχη δικαιοδοσία» στον ύφαλο υψώνοντας τη σημαία της εκεί, «προς υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της χώρας», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε άμεση εμπλοκή. Πλάνα που δημοσίευσε η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων δεν έδειξαν κινεζική παρουσία στον ύφαλο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της φιλιππινέζικης υπηρεσίας, πολλά κινεζικά σκάφη ακτοφυλακής και ναυτικής πολιτοφυλακής συνεχίζουν να περιφέρονται γύρω από αυτόν.
Η κλιμάκωση
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίσημη δήλωση κυριαρχίας πάνω ή κοντά σε χερσαίο στοιχείο στα αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Παρόλο που είναι απλώς μια μικρή νησίδα άμμου έκτασης λίγο μεγαλύτερη από 200 τ.μ., το Σάντι Κέι έχει στρατηγική σημασία καθώς η κατοχή της θα επιτρέψει στο έθνος που την ελέγχει να διεκδικήσει τη θαλάσσια περιοχή γύρω της σε ακτίνα 12 ναυτικών μιλίων, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Θίτου, το σημαντικότερο στρατιωτικό ορμητήριο των Φιλιππίνων στην περιοχή.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι αναφορές για την κατάληψη του Σάντι Κέι από την Κίνα είναι «βαθιά ανησυχητικές εάν αληθεύουν», με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Χιούιτ να δηλώνει ότι «ενέργειες σαν αυτή απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Το Πεκίνο διεκδικεί τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σχεδόν στο σύνολό της, όμως το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης το 2016 έκρινε ότι αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι διεκδικούν μέρος της στρατηγικής τοποθεσίας Θάλασσας και ορισμένα νησιά και υφάλους σε αυτήν.
Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτοφυλακή και ναυτική πολιτοφυλακή στον κόσμο και έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις με πυραύλους, ραντάρ και πολεμική αεροπορία σε μια σειρά από τεχνητά νησιά στην περιοχή.
Το Σάντι Κέι είναι ένας από τους τέσσερις υφάλους όπου η Μανίλα υποπτεύεται ότι η Κίνα σχεδιάζει έργα διαπλάτυνσης της γης με σκοπό τη στρατιωτικοποίησή του.
Η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν υψώσει η καθεμία τις εθνικές τους σημαίες σε μικροσκοπικές νησίδες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προβάλλοντας ανταγωνιστικές αξιώσεις κυριαρχίας σε στρατηγικά ύδατα που θεωρούνται πιθανό να αποτελέσουν σημείο ανάφλεξης ακόμη και για παγκόσμια σύγκρουση.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει καταλάβει μια σειρά από υφάλους και ατόλες μακριά από την ακτογραμμή της κατά μήκος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, εγκαθιστώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και λιμανιών.
Η φιλονικία για Σάντι Κέι κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας, αλλά αποτελεί επίσης και ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Τραμπ για το πώς θα ανταποκριθεί, καθώς βασικοί αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη οι ΗΠΑ να εστιάσουν την προσοχή και τους πόρους τους στην αντιμετώπιση των φιλοδοξιών της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.
Πηγές: Financial Times, CNN
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






