Κάθε νομός και μια ΔΕΥΑ...
Πίσω ολοταχώς κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην πολλά υποσχόμενη πρότασή του για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η οποία προέβλεπε τη συγχώνευσή τους σε περιφερειακό επίπεδο.
Το «ναυάγιο» προκλήθηκε υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων από δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την Πανελλήνια Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων που δήλωσαν αντίθετοι σε αυτόν τον σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι πίσω από το εν λόγω εγχείρημα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τιμολόγια του νερού.
Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 123 ΔΕΥΑ από τις οποίες υδροδοτούνται πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά και επειδή ο μεγάλος φόβος των αιρετών είναι οι καταναλωτές να μην πάθουν με το νερό ό,τι έπαθαν με το ρεύμα, η αυτοδιοίκηση μπήκε μπροστά, απορρίπτοντας το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των ΔΕΥΑ σε 13, όσες δηλαδή και οι Περιφέρειες, με τη συμμετοχή εταιρικών σχημάτων.
Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι η διαχείριση του νερού είναι ανάγκη να εξορθολογιστεί, δεδομένου ότι τα χρέη των ΔΕΥΑ, μόνον εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η εικόνα των οικονομικών των ΔΕΥΑ ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική και επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αναφέροντας ότι οι ανείσπραχτες οφειλές από απλήρωτα τιμολόγια ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, περίπου στο ίδιο ποσό κυμαίνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων και σε 144 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνειά τους.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑΣΟ
Μια ΔΕΥΑ θα προκύψει από την συνένωση των ΔΕΥΑ της ΠΕ Καβάλας και Θάσου.
Αυτό πάντως εκτιμάται ως σημαντικό από την πλευρά των δήμων, αν και απομένει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς των νέων σχημάτων, δηλαδή αν θα πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες ή άλλου τύπου νομικά πρόσωπα.
Επίσης το υπουργείο προτίθεται να δώσει 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος γι’ αυτόν τον σκοπό. Επίσης, για τους δήμους που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ αλλά υπηρεσία ύδρευσης, προτείνεται μία μεταβατική περίοδος δύο ετών, έτσι ώστε να γίνει απογραφή και χαρτογράφηση των δικτύων και να ενταχθούν σε μεταγενέστερη φάση στις μεγαλύτερες ΔΕΥΑ που στο μεταξύ θα έχουν δημιουργηθεί.
Όσο για τις οφειλές του έχουν οι ΔΕΥΑ αυτές θα μετακυλιστούν στους Δήμους και θα πληρωθούν σε 30 δόσεις άτοκα από τα Ταμεία των Δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ακόμα πως «ως προεδρείο της ΚΕΔΕ δηλώσαμε στον υπουργό ότι είμαστε καταρχάς θετικοί, ώστε η πρόταση αυτή να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να δούμε και γραπτώς το κείμενο της πρότασης».
Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι ένα σημαντικό σημείο που ικανοποιεί την αυτοδιοίκηση, πλην της πρότασης για μία ΔΕΥΑ ανά νομό και μία συζήτηση για δεύτερη ανάλογα με τυχόν τοπικές ιδιαιτερότητες, είναι ότι η διοίκηση των νέων μεγαλύτερων σχημάτων θα ανήκει εξ ολοκλήρου στους δήμους.