Καβάλα: Έκθεση μνήμης της Ανατολής μέσα από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές

Μια μοναδική συλλογή αυθεντικών υφασμάτων και φορεσιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, εκτίθενται στο μουσείο Μωχάμετ Άλη, στην συνοικία της Παναγίας, στην παλιά πόλη της Καβάλας, αναδεικνύοντας ένα σχεδόν μυστηριακό κόσμο της «καθ’ ημάς» Ανατολής. Η έκθεση με τίτλο «Αποχωρισμός», την οποία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιούν 24, 2024 - 23:00
 0  7
Καβάλα: Έκθεση μνήμης της Ανατολής μέσα από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές
Screenshot_6

Μια μοναδική συλλογή αυθεντικών υφασμάτων και φορεσιών του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, εκτίθενται στο μουσείο Μωχάμετ Άλη, στην συνοικία της Παναγίας, στην παλιά πόλη της Καβάλας, αναδεικνύοντας ένα σχεδόν μυστηριακό κόσμο της «καθ’ ημάς» Ανατολής.

Η έκθεση με τίτλο «Αποχωρισμός», την οποία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Καππαδοκία ακριβώς πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Παρουσιάζει ένα κάλεσμα σε γάμο, ένα τελευταίο συναπάντημα μεταξύ των κατοίκων της Καππαδοκίας -χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, Αρμένιων, κρατικών υπαλλήλων, διπλωματών προερχόμενων από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ανατολή, που όμως όλοι έφεραν τη μόδα από τα αστικά κέντρα της εποχής.
Όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, «η έκθεση προσπαθεί να ενώσει, να ξανασμίξει αυτούς που έφυγαν με αυτούς που έμειναν».

Ο κ. Ιωσηφίδης είναι ο άνθρωπος που εδώ και πολλές δεκαετίες κατάφερε με κόπο και προσπάθεια να συγκεντρώσει πολύτιμα ενθύμια, κειμήλια, φορεσιές και μνήμες των κατοίκων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Καππαδοκικού Ελληνισμού.

Η θεματολογία της έκθεσης δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε όλο το μουσείο και μέσα από κάθε δωμάτιο, ανάλογα τη χρήση και τη σημασία του, αλλά και τον ρόλο του κάθε καλεσμένου, να θαυμάσει από κοντά αντρικές, γυναικείες και παιδικές φορεσιές. Έτσι, για παράδειγμα, στο δωμάτιο του γυναικωνίτη εκτίθενται φορεσιές της νύφης με τις Ρωμιές, τις Αρμένισσες και τις μουσουλμάνες φίλες της και τα παιδιά, στο χαμάμ εκτίθενται φορεσιές του υπηρετικού προσωπικού, ενώ στον ανδρωνίτη παρουσιάζονται οι φορεσιές του γαμπρού και των καλεσμένων φίλων του.

Η έκθεση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και του πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου της Τουρκίας.

«Με όλα αυτά να δώσουμε μια πινελιά και ένα τόνο για τα 100 χρόνια μνήμης της προσφυγιάς από την Καππαδοκία. 1924-2024. Η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Σέρρες και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με τη διάσωση και τη διάδοση του ελληνικού καππαδοκικού πολιτισμού. Η συλλογή των φορεσιών είναι πολύ μεγάλη, μόνο 60-70 κομμάτια είναι αυτά που φέραμε εδώ για τις ανάγκες της έκθεσης. Ξεπερνούν τα 700. Εστιάζουμε περισσότερο στη μνήμη και τη συλλογική ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Ανατολής», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης.

Ρεπορτάζ: Τασούλα Κρητικού

www.ertnews.gr