Καταγραφή αρπακτικών πουλιών στην Κοιλάδα Δερείου – “Να διαφυλάξουμε την άκαυτη περιοχή” λέει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης
Αρπακτικά πουλιά που εκτιμάται ότι κατέφυγαν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Ορεινός Έβρος – Κοιλάδα Δερείου», η οποία παρέμεινε ανεπηρέαστη, εκτός από ένα μικρό τμήμα της, από την καταστροφική φωτιά του 2023 στο Δάσος Δαδιάς, ξεκίνησε να παρακολουθεί και να καταγράφει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης. Η διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής, με έναρξη το περασμένο ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Αρπακτικά πουλιά που εκτιμάται ότι κατέφυγαν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Ορεινός Έβρος – Κοιλάδα Δερείου», η οποία παρέμεινε ανεπηρέαστη, εκτός από ένα μικρό τμήμα της, από την καταστροφική φωτιά του 2023 στο Δάσος Δαδιάς, ξεκίνησε να παρακολουθεί και να καταγράφει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.
Η διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής, με έναρξη το περασμένο Μάιο και ολοκλήρωση τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε από 14 σημεία θέασης και από εννέα οδικές διαδρομές συνολικού μήκους 111 χιλιομέτρων σε ολόκληρη την έκταση της Ζώνη Ειδικής Προστασίας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και βρίσκεται στον κεντρικό Έβρο.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ), στην Κοιλάδα Δερείου αναμένεται ότι θα καταφύγουν κάποια από τα αρπακτικά πουλιά που δεν θα μπορέσουν να φωλιάσουν στις καμένες ΖΕΠ «Δάσος Δαδιά – Σουφλί» και «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου» και στόχος της καταγραφής είναι να εντοπιστούν όσες περισσότερες γίνεται, επικράτειες αρπακτικών πουλιών και οι μεταβολές τους τα επόμενα χρόνια.
«Διαπιστώσαμε ότι στην άκαυτη αυτή περιοχή υπάρχει ζωή, αυτό μας δίνει αισιοδοξία και μηνύματα ελπίδας για το μέλλον. Πρέπει οπωσδήποτε να τη διαφυλάξουμε» είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ, Λευτέρης Καψάλης. Παράλληλα σημείωσε ότι η δράση θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια προκειμένου να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα από τη σύγκριση των στοιχείων που θα συγκεντρώνει κάθε φορά η ομάδα της Εταιρείας Προστασίας και Βιοποικιλότητας Θράκης μαζί με τους εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
«Χρειάζεται υπομονή και συστηματική παρακολούθηση τα επόμενα χρόνια για να δούμε αν και τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά και στους πληθυσμούς των πουλιών και αναλόγως να δράσουμε με σκοπό την προστασία αυτών των απειλούμενων ειδών και την αποκατάσταση ή διατήρηση των οικοσυστημάτων τους. Χρειάζεται όμως παράλληλα να μειωθούν οι πιέσεις και οι απειλές που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του σκοπού» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.
www.ertnews.gr