Κάστρο Άβαντα: Μεγάλη αρχαία πόλη που συνδέεται με τους πύργους του καταδεικνύουν ευρήματα στην Αλεξανδρούπολη
Για την ύπαρξη μίας «τεράστιας αρχαίας πόλης» που ξεκινά από το Κάστρο του Άβαντα και εκτείνεται έως την περιοχή κοντά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης (ΜΕΑ), έκανε λόγο η προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής φωταγώγησης του Κάστρου του Άβαντα. Τα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Για την ύπαρξη μίας «τεράστιας αρχαίας πόλης» που ξεκινά από το Κάστρο του Άβαντα και εκτείνεται έως την περιοχή κοντά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης (ΜΕΑ), έκανε λόγο η προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής φωταγώγησης του Κάστρου του Άβαντα.
Τα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής με αίθριο που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (TAP), η οποία «κουμπώνει στα ερείπια του Κάστρου, που με πρόσφατη αναζήτηση αποδίδεται στον Ανδρόνικο Γ΄, διότι ο Κατακουζηνός στον επικήδειό του αναφέρει ότι έφτιαξε φρούριο στην περιοχή Διπόταμος, είναι δεδομένο ότι η θέση αυτή είναι στη συμβολή δύο ποταμών». «Έτσι πρέπει να αναζητήσουμε μία αρχαία πόλη που ξεκινά από το Κάστρο και καταλήγει μετά τη ΜΕΑ όπου εκεί υπάρχει ένα ερείπιο μικρού μοναστηριού. Έτσι λοιπόν έχουμε μία τεράστια αρχαία πόλη που αφού αναζητηθεί, αφού διερευνηθεί διεξοδικά θα μπορούσε και να αποκατασταθεί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα Κάστρο, σημείωσε πως «δεν θα έφτανε σ΄αυτήν την κατάσταση εάν δεν λιθολογούνταν για να γίνουν διάφορα έργα στην περιοχή» στο παρελθόν.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολη, Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε πως η φωταγώγηση του μνημείου χρειάστηκε την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, της τεχνικής υπηρεσίας, του ΔΕΔΗΕ, υπό τον συντονισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. «Το Κάστρο είναι ένα ιδιαίτερο τοπόσημο. Μας μιλάει για την ιστορία του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόγονοι μας επέλεξαν το σημείο αυτό για να επενδύσουν αμυντικά. Από το λόφο του, χάνεται το μάτι του επισκέπτη στην πεδιάδα της Αλεξανδρούπολης» είπε και εξέφρασε την επιθυμία να καταστεί επισκέψιμο.
Ο ηλεκτρολογικός και φωτιστικός εξοπλισμός ήταν δωρεά της εταιρείας «Dasteri Systems A.E», ενώ την πρόθεσή του να παρέχει τον αντίστοιχο στην περίπτωση που θα είναι εφικτή η τοποθέτηση ανάλογης εγκατάστασης φωτισμού και στην πρόσοψη του μνημείου ώστε να είναι ορατό και από την Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Dasteri Systems A.E», Νίκος Δαστερίδης.
www.ertnews.gr