Κάψουλα «Sarco» Ελβετία: Καταγγελία κόλαφος από γυναίκα που ήθελε να πεθάνει

Τελικά η γυναίκα τερμάτισε τη ζωή της σε άλλη εταιρεία υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Σεπ 27, 2024 - 11:00
 0  20
Κάψουλα «Sarco» Ελβετία: Καταγγελία κόλαφος από γυναίκα που ήθελε να πεθάνει

Σε σοβαρή καταγγελία κατά της εταιρείας Last Resort που ανέλαβε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία μιας 64χρονης Αμερικανίδας στην Ελβετία χρησιμοποιώντας τον θάλαμο Sarco, είχε προχωρήσει μια 55χρονη, επίσης από τις ΗΠΑ, η οποία θα ήταν η πρώτη που θα χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο για την αυτοκτονία της. Σε επιστολή της στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, η 55χρονη είχε κατηγορήσει τους υπευθύνους της Last Resort ότι είναι «άκαρδοι», ότι ήθελαν να την εκμεταλλευτούν για λόγους δημοσιότητας και ότι ήθελαν να πάρουν τις αποταμιεύσεις της. Η 55χρονη γυναίκα, η οποία καταγόταν από την Αλαμπάμα, ονοματίζει στην επιστολή της τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Φλόριαν Γουίλετα και τη νομική εκπρόσωπο Φιόνα Στιούαρτ, υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να την εκμεταλλευτούν.

«Αν γνώριζα πόσο άκαρδοι ήταν οι άνθρωποι που κρατούσαν τη μοίρα μου στα χέρια τους και ότι το μοναδικό τους κίνητρο ήταν η παρουσία τους στα ΜΜΕ και το μάρκετινγκ, δεν θα είχα υποβάλει ποτέ τον εαυτό μου σε αυτό το μαρτύριο» έγραφε η 55χρονη, η οποία επέλεξε μια άλλη παρόμοια εταιρεία για να αυτοκτονήσει τον περασμένο Ιούλιο. Η 55χρονη, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας στο συκώτι και μια πάθηση στο νευρικό της σύστημα, ανέφερε ότι είχε εξαργυρώσει 40.000 δολάρια από τις αποταμιεύσεις μιας ζωής για να ταξιδέψει στο Ζέρματ τον Μάιο, προκειμένου να αυτοκτονήσει με τη βοήθεια της Last Resort. Σύμφωνα με την επιστολή της, με το που έφτασε στην Ελβετία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός «τσίρκου δημοσιότητας» προσθέτοντας ότι την είχαν υποχρεώσει σε «ντροπιαστικές» συνεντεύξεις στο πλαίσιο της δημοσιότητας που επιζητούσε η εταιρεία.

Στην καταγγελία της η 55χρονη Αμερικανίδα ανέφερε, ακόμα, ότι ο Γουίλετ, ο οποίος ήταν παρών στην αυτοκτονία της 64χρονης, και η Στιούαρτ την πίεσαν να πληρώσει ορισμένα από τα προσωπικά τους έξοδα, ανάμεσα στα οποία λογαριασμοί για μπακάλικα και εστιατόρια. Κάποια στιγμή, μάλιστα, η Στιούαρτ φέρεται να της είπε «θα πεθάνεις σύντομα ούτως ή άλλως, οπότε δεν χρειάζεσαι τα χρήματά σου». Όταν, δε, η ίδια αποφάσισε να ακυρώσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία της, η 55χρονη κατήγγειλε ότι την παράτησαν μόνη της στο Ζέρματ. «Θυσίασα τα πάντα, χρησιμοποίησα κάθε διαθέσιμο πόρο και έκοψα όλους τους δεσμούς μου πιστεύοντας ότι θα μου προσφέρουν ένα ειρηνικό τέλος» έγραφε η 55χρονη. Από την πλευρά της η εταιρεία απάντησε δια του Γουίλετ, ο οποίος δήλωσε ότι «το να κοροϊδέψουμε κάποιον που είναι έτοιμος να πεθάνει θα ήταν τελείως αγενές και τελείως ξένο προς εμάς».

«Αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί»

Σύμφωνα με την nypost, ο τρισδιάστατος θάλαμος που ονομάζεται Sarco, συντομογραφία της «σαρκοφάγου», πλημμυρίζει με αέριο άζωτο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα οξυγόνου του χρήστη να πέφτουν σε θανατηφόρα επίπεδα. Η διαδικασία βγάζει νοκ άουτ το άτομο και ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 10 λεπτά. Μάλιστα, η κάψουλα διαθέτει κουμπί εξόδου έκτακτης ανάγκης. Η αμφιλεγόμενη κάψουλα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκριθεί, με αποτέλεσμα τη σύλληψη πολλών ατόμων για τον θάνατο της Αμερικανίδας, όπως δήλωσε η ελβετική περιφερειακή αστυνομία. Ο Florian Willet, ο συνεπικεφαλής της ελβετικής θυγατρικής της «Exit International», της ομάδας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, «Last Resort», ήταν ο μόνος μάρτυρας του θανάτου της γυναίκας, τον οποίο περιέγραψε ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή», ανέφερε η οργάνωση.

Ο διευθυντής της «Exit International», Dr Philip Nitschke, δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι ευχαριστημένος που η Sarco λειτούργησε ακριβώς για ό,τι σχεδιάστηκε, ώστε να παρέχει έναν κατ’ επιλογή, χωρίς ναρκωτικά, ειρηνικό θάνατο». Η Ελβετία είναι από τις λίγες χώρες όπου οι αλλοδαποί μπορούν να ταξιδέψουν για να δώσουν νόμιμα τέλος στη ζωή τους, μέσω της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνει γιατρό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερική βοήθεια. Ο νόμος ορίζει ότι το άτομο πρέπει να αφαιρέσει τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» από γιατρό και όσοι τον βοηθούν να πεθάνει δεν το κάνουν για «προσωπικό τους όφελος».

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου εδρεύει η «Exit International», η ελβετική νομοθεσία εξακολουθεί να απαγορεύει αυστηρά την πρακτική της ευθανασίας, η οποία είναι διαφορετική επειδή πρέπει να περιλαμβάνει έναν επαγγελματία όπως έναν γιατρό. Ενώ φαινόταν ότι τελικά το πρόγραμμα θα έπαιρνε έγκριση στη χώρα, η υπουργός Υγείας της Ελβετίας, Elisabeth Baume-Schneider, πρότεινε την περασμένη Δευτέρα η κάψουλα να μην αποκτήσει νομικό καθεστώς. «Δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία», είπε προσθέτοντας ότι «η αντίστοιχη χρήση αζώτου δεν είναι συμβατή με τον νόμο εξαιτίας του νόμου για τα χημικά».

Ποια είναι η γυναίκα που τη χρησιμοποίησε πρώτη

Οι πληροφορίες του CBS, αναφέρουν μια 64χρονη γυναίκα από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ που έπασχε από «σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ήταν μητέρα δύο παιδιών και υπέφερε από την «πολύ σοβαρή ασθένεια» όπως αναφέρεται, με μεγάλο πόνο. Γι’ αυτό και «ήθελε να πεθάνει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια» προσθέτουν οι ίδιες πληροφορίες. Η γυναίκα μπήκε στον θάλαμο και «σχεδόν αμέσως πάτησε το κουμπί» για να βάλει τέλος στη ζωή της. Ο ένας εκ των προέδρων του Last Resort, οργάνωσης ευθανασίας και ελβετικής θυγατρικής οργάνωσης της Exit International, ήταν ο μόνος που ήταν παρών και περιέγραψε τον θάνατό της, «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Ο εισαγγελέας του Σαφχάουζεν Πέτερ Στίχερ δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Blick ότι συνελήφθησαν πολλά άτομα «ώστε να μην συνωμοτούν μεταξύ τους ή να μην συγκαλύπτουν στοιχεία. Γνώριζαν τους κινδύνους σύλληψης. Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρθουν στο Σαφχάουζεν και χρησιμοποιήσουν το Sarco, θα αντιμετωπίσουν ποινικές συνέπειες”».