ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλοκάρει την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ που θα στερούσε την υπηκοότητα σε χιλιάδες νεογέννητα

Και δεύτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντολή, εμποδίζοντας την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναιρέσει το δίκαιο του εδάφους, δηλαδή το δικαίωμα όσων γεννιούνται στις ΗΠΑ να αποκτούν την υπηκοότητα, σημειώνοντας ότι κανένα δικαστήριο της χώρας δεν υιοθέτησε ποτέ την ερμηνεία που δίνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο Σύνταγμα. Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Γκρίνμπελτ ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Φεβ 5, 2025 - 21:33
 0  10
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλοκάρει την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ που θα στερούσε την υπηκοότητα σε χιλιάδες νεογέννητα
Trump

Και δεύτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντολή, εμποδίζοντας την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναιρέσει το δίκαιο του εδάφους, δηλαδή το δικαίωμα όσων γεννιούνται στις ΗΠΑ να αποκτούν την υπηκοότητα, σημειώνοντας ότι κανένα δικαστήριο της χώρας δεν υιοθέτησε ποτέ την ερμηνεία που δίνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο Σύνταγμα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ, η περιφερειακή δικαστής Ντέμπορα Μπόαρντμαν συντάχθηκε με τις δύο οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και με τις πέντε εγκύους που είχαν προσφύγει, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά τους κινδύνευαν να στερηθούν την αμερικανική υπηκοότητα βάσει του μεταναστευτικού καθεστώτος των γονέων τους, κατά παράβαση του Συντάγματος. Η Μπόαρντμαν, που διορίστηκε από τον Δημοκρατικό προκάτοχο του Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε μια προσωρινή εντολή που απαγορεύει να εφαρμοστεί το διάταγμα του Τραμπ στις 19 Φεβρουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, μέχρι να επιλυθεί το θέμα.

«Σήμερα, σχεδόν κάθε μωρό που γεννιέται στο έδαφος των ΗΠΑ είναι Αμερικανός πολίτης από τη γέννησή του», είπε η δικαστής. «Αυτός είναι ο νόμος και η παράδοση της χώρας μας. Αυτός ο νόμος και η παράδοση είναι και θα παραμείνουν το status quo εν αναμονή της επίλυσης αυτής της υπόθεσης», πρόσθεσε.

Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από την Μπόαρντμαν 60 ημέρες για να απαντήσει στην εντολή, αλλά δεν είπε αν η κυβέρνηση Τραμπ θα ασκήσει έφεση.

Στις 23 Ιανουαρίου άλλος ομοσπονδιακός δικαστής, στο Σιάτλ, είχε διατάξει να παύσει για 14 ημέρες η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ. Ο δικαστής αυτός, ο Τζον Κόφενουρ, χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική» την εντολή της κυβέρνησης. Τρεις ημέρες νωρίτερα ο Τραμπ κάλεσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρνούνται να χορηγήσουν την αμερικανική υπηκοότητα στα νεογέννητα εφόσον κανείς από τους γονείς τους δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή δεν ζει μόνιμα στη χώρα.

Η Μπόαρντμαν είπε σήμερα ότι η ερμηνεία που δίνει ο Τραμπ στο Σύνταγμα έχει «απορριφθεί κατηγορηματικά» στο παρελθόν από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Στην πραγματικότητα, κανένα δικαστήριο δεν έχει υιοθετήσει ποτέ την ερμηνεία του προέδρου. Και αυτό το δικαστήριο δεν θα είναι το πρώτο», τόνισε.

Η απόφαση Τραμπ για την ιθαγένεια αναστατώνει τις αυτόχθονες φυλές των ΗΠΑ

Λίγο μετά την ορκωμοσία του ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, o Tραμπ υπέγραψε ένα πλήθος εκτελεστικών διαταγών, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης για τον τερματισμό της ιδιότητας του πολίτη από τη γέννησή του σε αμερικανικά εδάφη ως μέρος της σκληρής ατζέντας του κατά της μετανάστευσης. Η ιθαγένεια λόγω γέννησης αναφέρεται σε ένα συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα κι ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα. Κατοχυρώνεται στην 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία χορηγεί την ιθαγένεια σε άτομα που «γεννήθηκαν ή πολιτογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους».

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ, το Κογκρέσο επικύρωσε την 14η Τροποποίηση τον Ιούλιο του 1868, η οποία ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στη χώρα ήταν πολίτες. Είχε ως στόχο την καθιέρωση πλήρους δικαιώματος ιθαγένειας για τους Μαύρους Αμερικανούς που υπέφεραν κάτω από τη σκλαβιά. Ωστόσο, η τροπολογία έχει ερμηνευθεί ότι περιλαμβάνει όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς των γονιών τους.

Όμως ο Τραμπ υποστήριξε ότι η τροπολογία δεν περιλαμβάνει άτομα των οποίων οι γονείς δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η γέννηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δίνει από μόνη της το δικαίωμα στην ιθαγένεια, το άτομο πρέπει επίσης να «υπόκειται στη δικαιοδοσία» των Ηνωμένων Πολιτειών». Η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι οι ιθαγενείς δεν είναι πολίτες επειδή διατηρούν αφοσίωση στα έθνη των φυλών τους.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής απέκτησαν την υπηκοότητα το 1924, ωστόσο τέθηκε μια υπόθεση από το 1884 που διαπίστωσε ότι μέλη ινδιάνικων φυλών «δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία» των Ηνωμένων Πολιτειών και «δεν δικαιούνται συνταγματικά την ιθαγένεια», ανέφερε το σχετιζόμενο υπουργείο. «Ψάχνουν σε παλιές, αρχαϊκές υποθέσεις ινδιάνικου δικαίου, βρίσκουν τα πιο ρατσιστικά σημεία που μπορούν για να κερδίσουν», είπε ο Μάθιου Φλέτσερ (Matthew Fletcher), καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της φυλής Grand Traverse Band of Ottawa and Chippewa Indians. «Δεν υπάρχει τίποτα ιερό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν».

Πέρα από το ζήτημα της ιθαγένειας, τουλάχιστον 15 Ιθαγενείς στην Αριζόνα και το Νέο Μεξικό ανέφεραν ότι τους σταμάτησαν στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, ανακρίθηκαν ή κρατήθηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν αποδείξεις υπηκοότητας κατά τη διάρκεια επιδρομών μετανάστευσης από την Τετάρτη, σύμφωνα με αξιωματούχους του Έθνους Ναβάχο.

Οι αναφορές, που έχουν προκαλέσει πανικό στις φυλετικές κοινότητες και στις δύο πολιτείες, έρχονται εν μέσω της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να εντείνει τις συλλήψεις μεταναστών χωρίς έγγραφα σε όλη τη χώρα και να συγκεντρώσει μεγαλύτερη δύναμη για να εκτελέσει την υπόσχεση απέλασης του προέδρου Τραμπ.

Η γερουσιαστής της πολιτείας της Αριζόνα Τερέζα Χάταθλι (Theresa Hatathlie), η οποία είναι της φυλής Ντινέ/Ναβάχο, είπε στο CNN ότι έλαβε μια αναφορά από την οικογένεια μιας γυναίκας Ναβάχο που είπε ότι ανακρίθηκε από το ICE και ζήτησε να αποδείξει ότι ήταν Ιθαγενής μετά την επιδρομή στο χώρο εργασίας της το πρωί της Τετάρτης.

Η γυναίκα λέει ότι βρισκόταν στο εργοτάξιό της στην Αριζόνα, όταν μαζί με άλλους επτά αυτόχθονες πολίτες παρατάχθηκαν πίσω από λευκά φορτηγά και ανακρίθηκαν για δύο ώρες χωρίς τα κινητά τους τηλέφωνα ή τρόπο επικοινωνίας με τις οικογένειές τους. Τελικά, της επετράπη να χρησιμοποιήσει το κινητό της τηλέφωνο και να στείλει μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς της, τα οποία της έστειλαν μια φωτογραφία του Πιστοποιητικού Ινδάνικου Αίματος (CDIB) και στη συνέχεια της επετράπη να φύγει, είπε η Χάταθλι. Δεν είναι σαφές τι συνέβη με τους άλλους επτά αυτόχθονες που ανακρίθηκαν.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια σύγχυση με άλλες φυλές, ίσως μόνο και μόνο επειδή έχω σκουρόχρωμο δέρμα, το οποίο αυτομάτως αποτελεί στερεότυπο ότι ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο είδος φυλής». Η Χάταθλι επεσήμανε το διπλό μέτρο των Ιθαγενών που υποδέχονταν εποίκους που αργότερα αποίκισαν τα εδάφη τους, ανάγκασαν τα παιδιά των Ιθαγενών σε βίαια οικοτροφεία και απαγόρευσαν τις επιδείξεις πολιτιστικών πρακτικών της χώρας, μόνο για να γίνουν θύματα πρακτικών όπως οι επιδρομές μετανάστευσης – όταν οι πρόγονοι των αξιωματούχων επιβολής του νόμου ήταν οι ίδιοι μετανάστες, είπε.

«Αν δεν μπορείς να πεις, «ήμασταν εδώ από αμνημονεύτων χρόνων», τότε είσαι μετανάστης. Δεν είστε από εδώ, οπότε ποιος είστε για να κατατάξετε τους Ιθαγενείς μας; Αυτά τα εδάφη ήταν ένα χωνευτήρι για πολλές εθνότητες», είπε η Χάταθλι. «Είναι πολύ ευγενικό να πούμε ότι πρόκειται για ρατσισμό ή διακρίσεις. Είναι ασέβεια προς την ανθρωπότητα».

Η Επιχείρηση Rainbow Bridge, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει πολίτες των Ναβάχο που είναι θύματα απάτης στο Medicaid στην Αριζόνα, ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Κρίση Μετανάστευσης για να βοηθήσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς που επηρεάστηκαν από επιδρομές της ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου.

Η πρωτοβουλία έχει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τους ανθρώπους που καλούν, ώστε οι Ντινέ και άλλοι αυτόχθονες πολίτες που ανακρίνονται ή κρατούνται να μπορούν να καλέσουν για άμεση βοήθεια και να βοηθήσουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναγνωρίσουν τα έγγραφα που τους παρουσιάζονται.

Το Γραφείο Έθνους Ναβάχο του Προέδρου κυκλοφόρησε έναν οδηγό συμβουλών για τους Ντινέ που έρχονται αντιμέτωποι με πράκτορες μετανάστευσης. Ο οδηγός τους συμβουλεύει να ζητήσουν να δουν την ταυτότητα των πρακτόρων για να επιβεβαιώσουν τη νομιμότητά τους, να ασκήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν σιωπηλοί και να μιλήσουν με δικηγόρο εάν συλληφθούν ή κρατηθούν και να καταγράψουν την αλληλεπίδραση, εάν είναι δυνατόν, ώστε αργότερα να αναφέρουν τη συνάντηση.

Για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που κατοικούσαν στην Αμερική για χιλιάδες χρόνια πριν από τον αποικισμό των εδαφών τους και τη βάναυση μεταχείριση του λαού τους, οι πρόσφατες σαρώσεις άνοιξαν ξανά παλιές πληγές.

Ο πρεσβύτερος Ντινέ, Τζέιμς Τζάκσον (James Jackson), ένας επίτιμος ακτιβιστής στην κοινότητα των Ναβάχο, είπε στο CNN ότι οι πρόσφατες επιδρομές μετανάστευσης και ο αντίκτυπός τους στην κοινότητά του είναι «ντροπιαστικές». «Κάνει τους ανθρώπους να υπερευαισθητοποιούν το περιβάλλον τους, περιορίζοντας τα ταξίδια τους στην καθημερινή τους ζωή επειδή ανησυχούν ότι θα τους σταματήσουν», είπε ο Τζάκσον, ο οποίος ζει στην πόλη Τούμπα ανάμεσα στα τέσσερα Ιερά Όρη του Ναβάχο κοντά στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα.

Αν και ανησυχεί για την κοινότητά του, ο Τζάκσον λέει ότι αισθάνεται θυμό και για λογαριασμό μεταναστών από άλλες χώρες που ήρθαν στις ΗΠΑ για να ξεφύγουν από τη βία και τις οικονομικές δυσχέρειες για χάρη της επιβίωσης των οικογενειών τους.

«Κανείς δεν είναι παράνομος σε κλεμμένη γη», είπε ο Τζάκσον. «Πραγματικά όλο αυτό συνδέεται με τον τρόπο ζωής των ιθαγενών, ότι όλα είναι φτιαγμένα για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για να ζουν ή να είναι έντιμοι και γειτονικοί μεταξύ τους».

Οι αντιμεταναστευτικές τακτικές όπως οι πρόσφατες επιδρομές, είπαν οι Χάταθλι και Τζάκσον, έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες των Ιθαγενών και τον τρόπο ζωής τους που επέτρεψαν στους Ιθαγενείς να ευημερήσουν και να ζήσουν σε αρμονία με τη γη για χιλιάδες χρόνια πριν από τον αμερικανικό αποικισμό. «Μιλάμε πάντα για το περιβάλλον και το πώς ανήκουμε στη γη», είπε η Χάταθλι. «Αυτό θέτει τις βάσεις για να έχουμε σεβασμό για ό,τι υπάρχει γύρω μας, ειδικά για τα παιδιά μας και τα δισέγγονά μας, και αυτά είναι το μέλλον».

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια πολλών Ιθαγενών φυλών που ζουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της φυλής Tohono O’odham, που βρίσκεται στην έρημο Sonoran για χιλιάδες χρόνια και ζει και στις δύο πλευρές, ταξιδεύοντας τακτικά πέρα ​​δώθε, είπε ο Τζάκσον.

Οι αναφερόμενες επιδρομές προκάλεσαν πανικό και θυμό που προκλήθηκε από τραύματα γενεών που υπέστησαν Ιθαγενείς των οποίων οι πρόγονοι και οι πρεσβύτεροι όπως ο Τζάκσον έπρεπε να αγωνιστούν για να πάρουν πίσω απλώς κομμάτια της γης τους και να διεκδικήσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, που τόσο καιρό τους είχαν απαγορευτεί να ασκούν. σύμφωνα με τον Χάταθλι. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων, αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες της τρέχουσας κυβέρνησης είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω», είπε. «Αυτές είναι οι στάσεις και η νοοτροπία προνομιούχων ατόμων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN, Al Jazeera, KJRH

www.ertnews.gr