Ισπανία: Σχέδια για να διευκολύνει την εγκατάσταση μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ
«Η μετανάστευση είναι εργαλείο ανάπτυξης»
Η Ισπανία σκοπεύει να διευκολύνει την εγκατάσταση των μεταναστών που έρχονται σε αυτήν, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε τη μετανάστευση ισχυρό εργαλείο για την προστασία της ευημερίας και παρουσίασε μια προσέγγιση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη στάση που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στο μεταναστευτικό. «Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να είναι μια ανοιχτή χώρα που θα αποκτήσει ευημερία ή μια κλειστή, φτωχή χώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ στο ισπανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Είναι τόσο απλό». Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Σάντσεθ περιέγραψε τη μετανάστευση όχι μόνο ως ζήτημα ανθρωπιάς, αλλά και ως το μόνο ρεαλιστικό μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας σε μια χώρα όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. «Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η μετανάστευση υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης των εθνών, ενώ το μίσος και η ξενοφοβία ήταν -και συνεχίζουν να είναι- ο μεγαλύτερος καταστροφέας των εθνών», είπε. «Το κλειδί είναι η σωστή διαχείρισή της».
Ισχυρά «αντιμεταναστευτική» η στάση της υπόλοιπης Ευρώπης
Οι παρατηρήσεις του έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν απαντήσει σε συντριπτικό βαθμό στην έξαρση της Ακροδεξιάς με την καταστολή της μετανάστευσης. Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο για την «προστασία από τους οξείς κινδύνους που θέτει η ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα», ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, περιέγραψε πρόσφατα τα επίπεδα μετανάστευσης ως «συχνά ανυπόφορα». Η Ουγγαρία, επίσης, είναι στη «λίστα» με τις χώρες της Ευρώπης που τηρούν την πιο αντιμεταναστευτική στάση. Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να λάβουν νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για το ότι «κλείνει τα μάτια» στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επεξεργάζεται συμφωνίες με τους ηγέτες της Λιβύης και της Τυνησίας για τον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών.
Ωστόσο, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, επιδιώκοντας αντ’ αυτού να διαθέσει πόρους για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αιτήσεις παραμονής. «Σχεδόν οι μισοί από τους δήμους μας κινδυνεύουν με ερήμωση», δήλωσε. «Έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που χρειάζονται έναν φροντιστή και δεν μπορούν να βρουν κάποιον. Εταιρείες που αναζητούν προγραμματιστές, τεχνικούς, οικοδόμους και δεν μπορούν να τους βρουν. Αγροτικά σχολεία που χρειάζονται παιδιά για να μην χρειαστεί να κλείσουν τις πόρτες τους».
Ταχύτερα αναπτυσσόμενη η οικονομία της Ισπανίας
Τον Μάιο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε την Ισπανία – την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ – ως παράδειγμα του πώς τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης καλύπτοντας τα κενά στην αγορά εργασίας. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Σάντσεθ ευχαρίστησε τους κατοίκους των Καναρίων Νήσων που παρέχουν ένα «καθημερινό παράδειγμα ανθρωπιάς», καθώς ο αριθμός των αφίξεων κατά μήκος μιας από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο ανεβαίνει σε περισσότερες από 30.000. Το κύμα των αιτούντων άσυλο, πολλοί από τους οποίους διαφεύγουν από συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια, θύμισε στον Ισπανό πρωθυπουργό την περίοδο που 120.000 Ισπανοί διέσχισαν τον Ατλαντικό μέσα σε βάρκες κατά επί δικτατορίας Φράνκο.
«Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ισπανοί μετανάστευσαν κατά την εποχή του Φράνκο, οι μισοί από αυτούς παράτυπα», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ. «Πρέπει να θυμόμαστε τις “Οδύσσειες” που πέρασαν οι προπάτορές μας στη Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική και στην Ευρώπη», είπε. «Και να καταλάβουμε ότι το καθήκον μας τώρα, ειδικά τώρα, είναι να γίνουμε αυτή η φιλόξενη, ανεκτική, υποστηρικτική κοινωνία που θα ήθελαν να βρουν», καταλήγει ο Σάντσεθ.
Εμμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική της η ισπανική Ακροδεξιά
Ακόμα κι έτσι, η ακροδεξιά και, όλο και περισσότερο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προσπάθησαν να υποδαυλίσουν τους φόβους γύρω από τη μετανάστευση συνδέοντας τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν αντίκτυπο σε όλη την Ισπανία, καθώς οι ερωτηθέντες υπαινίχθηκαν σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους μετανάστες.
Los españoles somos hijos de la migración, no seremos padres de la xenofobia.
Hagamos una política migratoria de la que nuestros mayores puedan sentirse orgullosos.
Hagamos una política migratoria que garantice el futuro de sus nietos. pic.twitter.com/lMIt2WLtW4
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) October 9, 2024