Ιράν: Μετά τα drone – καμικάζι έρχονται τα ρομπότ μάχης

Ο στρατός του Ιράν δοκιμάζει ρομπότ μάχης για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες ως μέρος ενός φιλόδοξου έργου για την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης. Ο Nozar Nemati, ο αναπληρωτής διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, είπε στους Tehran Times ότι οι μονάδες του άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιαν 23, 2025 - 14:30
 0  18
Ιράν: Μετά τα drone – καμικάζι έρχονται τα ρομπότ μάχης
Στιγμιότυπο οθόνης 2025-01-23 134958

Ο στρατός του Ιράν δοκιμάζει ρομπότ μάχης για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες ως μέρος ενός φιλόδοξου έργου για την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης.

Ο Nozar Nemati, ο αναπληρωτής διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, είπε στους Tehran Times ότι οι μονάδες του άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε στρατιωτικούς ελιγμούς πριν από δύο μήνες.

Μια σειρά από ρομπότ μάχης συμπεριλήφθηκαν σε μια στρατιωτική άσκηση στα βορειοανατολικά της χώρας στην οποία συμμετείχαν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο τακτικός στρατός και η ακτοφυλακή. Λεπτομέρειες για τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν δεν δόθηκαν, αλλά είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν αυτόνομα οχήματα εδάφους (UGV) και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου drone καμικάζι Shahed-136, που χρησιμοποιείται επίσης σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν το Ιράν να ενισχύσει την αμυντική του ικανότητα και να βελτιώσει την επιθετική του τεχνολογία. Για παράδειγμα, το Ιράν έχει ήδη παραγάγει το Heidar-1, ένα αναγνωριστικό και επιθετικό drone, και έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στα πυραυλικά συστήματα για να αυξήσει την ακρίβεια του χτυπήματος και να αποφύγει απώλειες αμάχων.

Επιπλέον, πρόσφατα, στις 18 Ιανουαρίου, το Ιράν εγκαινίασε μια υπόγεια ναυτική βάση στον Περσικό Κόλπο, με σκοπό να στεγάσει σκάφη ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Το Ιράν δεν είναι το μόνο κράτος που επενδύει στην τεχνολογία ρομπότ μάχης.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε σκυλιά ρομπότ σε αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία, μέσω συνεργασίας με την Κίνα, αναπτύσσει ρομπότ μάχης Uran-9 και Platform-M και το Πεκίνο έχει σχέδια για επιχειρησιακά ρομπότ «δολοφόνους» τα επόμενα δύο χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία είναι επίσης επενδυτές σε αυτόν τον τεχνολογικά προηγμένο τομέα.

Το Ιράν, μέσω των προσπαθειών του να ενσωματώσει τα ρομπότ σε πολεμικές επιχειρήσεις, στοχεύει σε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Ο στρατηγός Νεμάτι τόνισε τη σημασία τους, σημειώνοντας ότι οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις εργάζονται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων για την αντιμετώπιση των εχθρικών drones.

Πηγή: Ziare.com

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr