Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εξασφάλισε επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


Σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σηματοδότησε η σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης στον πρύτανη του ιδρύματος Φώτη Μάρη.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η εξασφάλιση της υπερδέσμευσης πόρων ύψους 20 εκατρομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2021-2027», για την ολοκλήρωση κτιριακών υποδομών σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, που είχαν σημαντικότατες εμπλοκές και καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.
Η σχετική απόφαση, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1.921/23/04/2025, μετά από εμπεριστατωμένο αίτημα του περιφερειάρχη.
Ειδικότερα, η εξέλιξη ανάβει το πράσινο φως για:
- την επαναδημοπράτηση της β΄ φάσης του έργου «Κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών» στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ.
- την κάλυψη πρόσθετων απαιτήσεων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση του έργου «Κτιριακές εγκαταστάσεις Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης.
- τη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ της λειτουργίας του νέου τμήματος, Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, στην Ορεστιάδα (1 εκατομμύριο ευρώ για εκπαιδευτικό εξοπλισμό και δύο εκατομμύρια ευρώ για το κτίριο γραφείων και εργαστηρίων).

Ο κ. Τοψίδης τόνισε: «Το ΔΠΘ είναι ένας κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. Η συνεργασία μας εδράζεται σε στέρεες βάσεις, και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε το Πανεπιστήμιό μας ώστε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται, και ελκυστικό για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Με την υπερδέσμευση και την εξασφάλιση επιπλέον πόρων 50 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2021-2027», εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια αφορούν στο ΔΠΘ, διασφαλίζουμε τη συνέχιση και ολοκλήρωση νέων κτιριακών υποδομών σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, και τη λειτουργία του νέου τμήματος Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα».
Ο κ. Μάρης υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μέρα χαράς για το Πανεπιστήμιό μας γιατί με συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη εξασφαλίστηκε μία σειρά χρηματοδοτήσεων για σημαντικά έργα. Η συνεργασία μας είναι σε άριστο επίπεδο και φέρνει αποτελέσματα. Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη γιατί η παρέμβασή του ήταν καθοριστική για τα ζητήματα που αφορούν στο ΔΠΘ».
Τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» Παναγιώτης Κουδουμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






