Η νοσηλεύτρια της χρονιάς στη Βρετανία: Από τον «Ευαγγελισμό» στην Ντάουνινγκ Στριτ 10
Η νοσηλεύτρια της χρονιάς στη Βρετανία: Η Σύλβια έφυγε τον Αύγουστο του 2020
Η Σύλβια Μάρκο εργαζόταν στον «Ευαγγελισμό» μέχρι το 2020. Λίγα χρόνια αργότερα βραβεύτηκε ως η νοσηλεύτρια της χρονιάς στο βρετανικό σύστημα υγείας. Η Σύλβια Μάρκο, η νοσηλεύτρια της χρονιάς για το βρετανικό σύστημα υγείας, μίλησε στην εκπομπή PRIME του ΕΡΤNews, αναφέροντας την προσωπική της πορεία και τις επαγγελματικές της εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η Σύλβια εξήγησε ότι «έφυγα τον Αύγουστο του 2020, εν καιρώ κορονοϊού», περιγράφοντας τις συνθήκες που την ανάγκασαν να καθυστερήσει την αρχική της απόφαση να μεταβεί στο εξωτερικό λόγω των κλειστών συνόρων. «Θεωρώ ότι είναι αυτό που σκέφτονται όλοι, ότι απλά θέλω να φύγω για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε. Η Μάρκο ανέφερε ότι πάντα επιθυμούσε να κάνει καριέρα και να εξελιχθεί επαγγελματικά, και ότι η απόφασή της δεν είχε να κάνει με αρνητική στάση προς τον «Ευαγγελισμό», αλλά με την επιθυμία να βρει νέες ευκαιρίες.
«Είχα δει και άλλους συναδέλφους που είχαν φύγει στο εξωτερικό και τους άκουγα πόσο καλύτερα είναι φυσικά» είπε, ενώ τόνισε ότι «καμία χώρα δεν είναι παράδεισος», αλλά η απόφασή της να μεταβεί στο εξωτερικό έχει αποδειχθεί σωστή για εκείνη. Η αναγνώριση της απόδοσής της ήρθε με την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ομιλία του πρωθυπουργού, γεγονός που αρχικά της φάνηκε απίστευτο. «Μεγάλη τιμή αρχικά όταν έλαβα το μέιλ ότι είμαι καλεσμένη στην ομιλία του πρωθυπουργού. Λέω εντάξει, μου κάνουν πλάκα, λέω κάποιο σπαμ είναι; Τελικά, δεν ήταν». Στη συνάντηση με τον Άγγλο πρωθυπουργό, η Σύλβια Μάρκο ανέφερε ότι ο Κιρ Στάρμερ «ήθελε πραγματικά να ακούσει» και «δεν με διέκοψε καθόλου».
Η ίδια τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και ανέφερε ένα παράδειγμα, «όταν δεν μπορώ να στείλω τον ασθενή σπίτι του, γιατί μπορεί να χρειάζεται το νοσηλευτή στο σπίτι, το οποίο δεν υπάρχει λόγω έλλειψης προσωπικού». Η Σύλβια Μάρκο εξέφρασε την εκτίμησή της για την ομάδα της και την επαγγελματική κουλτούρα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας τις διαφορές με το σύστημα στην Ελλάδα. «Όταν πας στο εξωτερικό, όταν κάποιος πάει στο εξωτερικό σκέφτεται, δεν είναι νοοτροπία. Εγώ στο δημόσιο δουλεύω, αλλά εκεί ξέρεις ότι μπορεί να τη χάσεις τη δουλειά σου αν κάνεις κάτι λάθος» είπε, επισημαίνοντας ότι «η αξιολόγηση» που υπάρχει στο εξωτερικό είναι κάτι που λείπει από το ελληνικό σύστημα. «Οι συνάδελφοί μου και εγώ ψηφίσαμε ποιον θεωρούμε ως υπόδειγμα, και έτσι πήρα και την αναβάθμιση, τον Γενάρη που μας πέρασε», πρόσθεσε. «Αν εγώ αποφασίσω να κάτσω και να πω στους μαθητές μου κάνε αυτό, κάνε εκείνο, χωρίς να σου δείξω, χωρίς να δείξω κάτι, κι αυτό είναι φάουλ».
Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, «αυτό είναι αποδεκτό». Η Σύλβια Μάρκο επισήμανε τη σημαντικότητα της υποστήριξης της ομάδας και της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης. «Εδώ όλοι μας δουλεύουμε μαζί, αλλά αν δούμε κάτι, θα σε πάρω στην άκρη και θα σου πω ξέρεις κάτι; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σύνελθε λίγο».