Η μπουγάτσα της Θεσσαλονίκης που ταξιδεύει… πριν καν φύγει από την πόλη
Ο Φίλιππος Μπαντής είναι ένας από τους ανθρώπους που όχι απλώς γνωρίζουν, αλλά υπηρετούν με αφοσίωση την τέχνη της αυθεντικής μπουγάτσας Θεσσαλονίκης. Μισό αιώνα μετά το άνοιγμα του καταστήματός του, στο μακρινό πλέον 1969, οι γεύσεις του έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό που φτάνει μέχρι το Μιλάνο και τη Μαλαισία. Πολλοί από αυτούς, όπως ο ίδιος λέει, ζητούν τη μπουγάτσα του αμέσως μόλις κατέβουν από το αεροπλάνο. Η ιστορία του δεν ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ πιο πριν, σε μια διαδρομή σχεδόν κληρονομική. Ο πατέρας του εργάστηκε στα παλιά τυροπιτάδικα της πόλης, ενώ ο παππούς του υπήρξε μάστορας της μπουγάτσας στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Η τέχνη πέρασε από γενιά σε γενιά – και σήμερα ο κ. Μπαντής συνεχίζει αυτό το οικογενειακό αποτύπωμα με μεράκι και επιμονή.
Στο εργαστήριό του παράγει πλέον δεκαπέντε διαφορετικά είδη μπουγάτσας. Ανάμεσά τους, η πιο αγαπημένη είναι η μπουγάτσα με κρέμα. Μια συνταγή με ρίζες στη Σμύρνη, όπου –όπως διηγείται– μια νοικοκυρά σκέφτηκε κάποτε να προσθέσει γλυκιά σιμιγδαλένια κρέμα στην απλή ζύμη που συνήθως σερβιριζόταν ως συνοδευτικό του καφέ. Η έμπνευση εκείνη εξελίχθηκε στο γλυκό που σήμερα θεωρείται σύμβολο της πόλης και πρώτη επιλογή των επισκεπτών του. Με την πιο παραδοσιακή τεχνική στα χέρια και το βλέμμα στραμμένο στην παράδοση της Μικράς Ασίας, ο Φίλιππος Μπαντής συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη γευστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης – μια ιστορία που ταξιδεύει παντού, ακόμη κι αν η μπουγάτσα παραμένει σταθερά στο ίδιο σημείο.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0