Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει με αφοσίωση τις υψηλές υποχρεώσεις της κατά τη διετή θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ

Σε μια περίοδο όπου συντελούνται ιστορικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα μέσω της θέσης της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει μια μοναδική ευκαιρία να εδραιώσει το ρόλο του αξιόπιστου παράγοντα στο μεταβαλλόμενο αυτό σκηνικό και να συμβάλει ενεργά στη λήψη αποφάσεων παγκόσμιας εμβέλειας. Την ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Φεβ 17, 2025 - 03:30
 0  17
Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει με αφοσίωση τις υψηλές υποχρεώσεις της κατά τη διετή θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ

Σε μια περίοδο όπου συντελούνται ιστορικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα μέσω της θέσης της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει μια μοναδική ευκαιρία να εδραιώσει το ρόλο του αξιόπιστου παράγοντα στο μεταβαλλόμενο αυτό σκηνικό και να συμβάλει ενεργά στη λήψη αποφάσεων παγκόσμιας εμβέλειας. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να εγκαινιάσει επισήμως τη διετή θητεία της Ελλάδας, μια διετία αναβάθμισης του διπλωματικού προφίλ της χώρας μας.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτόν τον σημαντικό ρόλο με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης, συμβάλλοντας στις συζητήσεις, τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Μία από τις πρώτες σημαντικές κινήσεις που έγιναν ήταν η ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Δεύτερη πρωτοβουλία ήταν η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην σύνταξη (co-penholder) ενός κρίσιμου ψηφίσματος για τη σταθερότητα στην Υεμένης και την ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, μια εξέλιξη που τοποθέτησε την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων αποφάσεων στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, η Ελλάδα εισήγαγε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που είχε να κάνει από τη θητεία της το 2005-2006. Ως συντάκτρια του ψηφίσματος μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των όρων διεξαγωγής της διεθνούς συζήτησης για τη θαλάσσια ασφάλεια. Το ψήφισμα υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των διεθνών υδάτων, της διασφάλισης ασφαλών εμπορικών διαδρομών και της διατήρησης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά σε περιοχές όπως η Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι πρόσφατες προκλήσεις έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο.

Ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, η Ελλάδα διέκρινε την άμεση ανάγκη για μια ισχυρή παρέμβαση μέσω του ΟΗΕ. Στο παρασκήνιο μάλιστα, είχε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, ισορροπίες αντικρουόμενων συμφερόντων και ανησυχίες βασικών παραγόντων, διασφαλίζοντας τελικά την ευρεία στήριξη στο τελικό κείμενο και εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όλων των μελών, κάτι που επιβεβαιώνει τη διπλωματική επιρροή της. Πέρα από αυτές τις πρώτες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα έχει συμμετάσχει ενεργά σε συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως οι συγκρούσεις στο Κονγκό, την Κολομβία, το Σουδάν και την Αϊτή.

Για το προσεχές διάστημα, η Ελλάδα έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες και στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η προώθηση της διευθέτησης των διεθνών συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστηρίζει σθεναρά το διεθνές δίκαιο και τις αρχές που πρεσβεύει το πλαίσιο του ΟΗΕ.

Μια άλλη βασική προτεραιότητα είναι η ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια». Η Ελλάδα δεσμεύεται να προωθήσει την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επίσης σημαντική προτεραιότητα, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει τους κινδύνους ασφάλειας που συνεπάγεται. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών θεμάτων στο έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού και την Ατζέντα 2030.

Η θαλάσσια ασφάλεια παραμένει στο επίκεντρο, με την Ελλάδα να αξιοποιεί τη μακρά παράδοση της στη ναυτιλία για να προωθήσει την ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών και να αντιμετωπίσει τις σχετικές απειλές. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί στην προστασία των παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, επιδιώκοντας την πρόληψη της βίας και τη λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Μάιο του 2025, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλλει ενεργά στην διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας. Η προεδρία προσφέρει στην Ελλάδα μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξει τη διπλωματική εμπειρία της και τον ρόλο της ως σταθεροποιητική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας, η Ελλάδα αποδεικνύει την ηγετική της παρουσία στη διπλωματία, συμβάλλοντας ενεργά σε λύσεις για επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις.

Επιπλέον, η θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα εμπλουτίσει σημαντικά τη διπλωματική της υπηρεσία, δίνοντας στους Έλληνες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τις διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο τη δυνατότητα να εμβαθύνουν την εμπειρία τους και να ασχολούνται καθημερινά με τα πιο απαιτητικά ζητήματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι απλώς ένα διπλωματικό ορόσημο·αποτελεί μια καθοριστική στιγμή για τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή.

www.ertnews.gr