Η αδιανόητη πρόταση πολιτικού για τις άνω των 30 χωρίς παιδιά

Ναι, μετά ζήτησε «συγγνώμη» για την εθνική αναταραχή που προκάλεσε και προσπάθησε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του

Νοε 21, 2024 - 00:00
 0  26
Η αδιανόητη πρόταση πολιτικού για τις άνω των 30 χωρίς παιδιά

Ο Ιάπωνας συγγραφέας και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ναόκι Χιακούτα, έχει γίνει ευρέως γνωστός με τις τοποθετήσεις του από το βήμα της βουλής στο Τόκιο, μετά την επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές. Η φωτογραφία του Χιακούτα κατέκλυσε τα social media μετά και την τελευταία εισήγησή του για τη λύση που προτείνει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Τα μηνύματα οργής εναντίον του πληθαίνουν τα εικοσιτετράωρα μετά την πρότασή του να αφαιρείται η μήτρα στις γυναίκες, μετά τα 30 έτη της ζωής τους. Στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι τα δίχως προηγούμενο μέτρα, όπως η απαγόρευση εισόδου γυναικών άνω των 18 ετών στα πανεπιστήμια, η απαγόρευση γάμων για γυναίκες άνω των 25 και η αφαίρεση της μήτρας από γυναίκες άνω των 30, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων στην Ιαπωνία. Οι αντιδράσεις εναντίον του δεν του άφησαν άλλη λύση από το να απολογηθεί για τα λεγόμενά του.

Στον απόηχο της νίκης του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Οκτωβρίου, καθώς εξασφάλισε τρεις έδρες, ο Χιακούτα έχει ήδη κάνει αισθητό τον κίνδυνο του βήματος που του δόθηκε. Με μόλις το 2% των ψήφων το κόμμα πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «εθνικό» σύμφωνα με τον νόμο. Αν και πρόκειται για μια μειοψηφία, η νίκη του έφερε τον Χιακούτα στο βήμα, να παίρνει θέση και να σκορπά στον δημόσιο λόγο ιδέες που είναι ξεκάθαρα μισογυνικές και με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπίζεται η γυναίκα, απλά, ως μια μηχανή αναπαραγωγής.

Αρνητής της Σφαγής του Ναντζίνγκ

Η θέση του για τις γυναίκες δεν είναι η μόνη προβληματική άποψη που έχει παρουσιάσει ο Χιακούτα. Στο παρελθόν προκάλεσε ξανά θέμα, όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη Σφαγή του Ναντζίνγκ, τη θηριωδία που διαπράχθηκε από τις ιαπωνικές δυνάμεις το 1937-1938. Εκείνος υποστήριξε ότι «κατασκευάστηκε από την Κίνα για προπαγανδιστικούς σκοπούς». Μια άλλη φορά, έκανε μια ρατσιστική ανάρτηση για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού σε πανεπιστήμιο της Τσίμπα. «Καθώς η αστυνομία αρνείται να ταυτοποιήσει τους υπόπτους ενός ομαδικού βιασμού στο πανεπιστήμιο της Τσίμπα, οι υποψίες αυξάνονται ότι οι ύποπτοι είναι παιδιά ισχυρών πολιτικών προσώπων ή μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά νομίζω ότι είναι ξένοι στην Ιαπωνία».

Υπήρξε μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας της Ιαπωνίας (NHK), θέση από την οποία απομακρύνθηκε αφού τα σχόλια που έκανε κρίθηκαν ακατάλληλα. Όσες συγγνώμες και να ζητήσει δημόσια, ο Χιακούτα έχει δείξει τη θέση του απέναντι στις γυναίκες όσο και να προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του καλυπτόμενος πίσω από την υποτιθέμενη σάτιρα και τον υποθετικό λόγο, τα οποία επικαλείται στη δημόσια απολογία του. Η κριτική για τον Ιάπωνα από υποστηρικτές των δικαιωμάτων υπέρ των γυναικών μέχρι πολιτικούς σχολιαστές εξαπλώνεται, με  πολλούς να δηλώνουν σοκαρισμένοι.  Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη χώρα, έχει να κάνει με την «έκρηξη» φυλετικού σκοταδισμού σε μια κοινωνία που εμφανίζεται ακόμη μετέωρη ως προς την ισότητα των δύο φύλων.