ΗΠΑ: Η ζημιά στην ιατρική έρευνα έχει ήδη γίνει, λένε ερευνητές
Η προσωρινή παύση όλων των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ιατρική έρευνα, καταγγέλλουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Κλινικές δοκιμές κινδυνεύουν να διακοπούν, αιτήσεις για επιχορηγήσεις να καθυστερήσουν, ενώ οι απλήρωτοι ερευνητές πιθανότατα θα εγκαταλείψουν το πεδίο, ακόμα κι αν η παύση χρηματοδότησης είναι προσωρινή, προειδοποιούν ερευνητές. ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Η προσωρινή παύση όλων των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ιατρική έρευνα, καταγγέλλουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Κλινικές δοκιμές κινδυνεύουν να διακοπούν, αιτήσεις για επιχορηγήσεις να καθυστερήσουν, ενώ οι απλήρωτοι ερευνητές πιθανότατα θα εγκαταλείψουν το πεδίο, ακόμα κι αν η παύση χρηματοδότησης είναι προσωρινή, προειδοποιούν ερευνητές.
Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην επιστημονική καινοτομία, υπεύθυνες για ανακάλυψες όπως το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και τις προόδους στην καρδιοχειρουργική. Ωστόσο, ένα πρόσφατο υπόμνημα που “παγώνει” τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, έχει φέρει σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος αυτής της προόδου. Ενώ σε κάποιους τομείς η παύση έχει μερικώς ανασταλεί, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ανησυχούν.
«Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Και είναι τρομακτικό», είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό WIRED, η J9 Austin, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ιατρικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι φορείς πρέπει να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τους έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ μια ξεχωριστή εντολή έχει αναστείλει τις επικοινωνίες και τα ταξίδια για υγειονομικούς φορείς όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), τα οποία δίνουν σχεδόν 48 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ερευνητικές επιχορηγήσεις. Οι επιστήμονες ανησυχούν.
“Πώς θα πληρωθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι τεχνικοί εργαστηρίων; Θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για επιχορηγήσεις που λήγουν στις 5 Φεβρουαρίου; Θα διακοπούν οι κλινικές δοκιμές λόγω ελλιπών δεδομένων;” αναρωτιούνται.
Επιπλέον, χωρίς χρηματοδότηση, τα εργαστήρια θα κλείσουν και η κρίσιμη έρευνα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ θα επιβραδυνθεί.
Ο Τζέραλντ Κιους, πρώην αξιωματούχος του NIH, δήλωσε στο WIRED ότι το σύστημα αυτό, αν και ατελές, έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή της ιατρικής έρευνας. Εάν αυτή η ηγεσία αρχίσει να παραπαίει, οι παγκόσμιες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, εκτιμά.
«Στον Καναδά, πάντα βλέπαμε το NIH ως παράδειγμα. Τώρα, αυτό κατέρρευσε» είπε χαρακτηριστικά η Ώστιν.
Το «πάγωμα» θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει το λεγόμενο «brain drain» καθώς πολλοί ερευνητές θα αναζητήσουν εργασία εκτός των ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να μην πληρώνουμε τους ανθρώπους για ένα μήνα», δήλωσε στο περιοδικό ένας καθηγητής γενετικής ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αυτές είναι δουλειές όπως όλες οι άλλες» τόνισε.
Οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον των ΗΠΑ.
«Αν οι άνθρωποι θέλουν οι ΗΠΑ να γίνουν ένα έθνος δεύτερης κατηγορίας, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο καθηγητής γενετικής.
Καθώς η διεθνής επιστημονική κοινότητα συσπειρώνεται για να στηρίξει τους ερευνητές στις ΗΠΑ, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αυτής της απόφασης παραμένει αβέβαιος. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: η θέση των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη στην ιατρική έρευνα κινδυνεύει.
ΠΗΓΗ: WIRED
www.ertnews.gr