Γυναίκες στην ΕΛΑΣ: Πόσες είναι υψηλόβαθμες σε κομβικές θέσεις

Απρ 29, 2025 - 10:00
 0  20
Γυναίκες στην ΕΛΑΣ: Πόσες είναι υψηλόβαθμες σε κομβικές θέσεις

Με ανάρτησή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα της πολιτικής ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία. Μια στρατηγική που, όπως τόνισε, δεν περιορίστηκε σε διακηρύξεις, αλλά στηρίχθηκε σε στοχευμένες αλλαγές, αναδεικνύοντας τον ρόλο της γυναίκας σε επιχειρησιακές και επιτελικές θέσεις. «Η Ελληνική Αστυνομία ήταν παραδοσιακά ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Σήμερα, η εικόνα αυτή αλλάζει μεθοδικά και ουσιαστικά», σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι η ισότητα των φύλων στον δημόσιο τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης από το 2019.

Αποτύπωση της προόδου με αριθμούς:

  • 9.422 γυναίκες υπηρετούν σήμερα στο Σώμα, αποτελώντας 16% του συνολικού προσωπικού.

  • 2.372 γυναίκες είναι αξιωματικοί, αντιπροσωπεύοντας το 25% των γυναικών αστυνομικών (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 16%).

  • Για πρώτη φορά, γυναίκα τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ γυναίκα είναι και η Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος.

  • 80 γυναίκες αξιωματικοί έχουν αναλάβει καθήκοντα Διοικητών σε αστυνομικές υπηρεσίες.

  • 73 γυναίκες υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, 4 στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και 4 στα Ελικόπτερα και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ.

Ραγδαία άνοδος στη Σχολή Αξιωματικών:

  • Το ποσοστό των γυναικών δοκίμων στη Σχολή Αστυνομίας ανήλθε από 6,7% το 2023 σε 48% το 2024.

Πρωτιές και νέες τοποθετήσεις:

  • Το 2024, δύο γυναίκες ανέλαβαν για πρώτη φορά θέσεις Διευθυντών Διευθύνσεων Αστυνομίας.

  • Στις κρίσεις του 2025, 18 γυναίκες προήχθησαν σε Ταξίαρχους, αποτελώντας το 50% των συνολικών νέων προαγωγών στον βαθμό αυτό.

  • Για πρώτη φορά, γυναίκα ανέλαβε Διευθύντρια στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, μία από τις πιο κρίσιμες επιχειρησιακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

  • Τέσσερις γυναίκες Ταξίαρχοι τοποθετήθηκαν ως Διευθύντριες σε βασικές διευθύνσεις του Επιτελείου, ενώ μία ακόμη ανέλαβε Διοικητής Σχολής στην Αστυνομική Ακαδημία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι, παρά την πρόοδο, η ανάγκη για αναθεώρηση πολιτικών, θεσμικών πρακτικών και νοοτροπιών παραμένει. «Η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής δεν είναι μόνο ζήτημα ισότητας. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, ανθρωπιάς και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, τόνισε ότι για την Ελληνική Αστυνομία, η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η στήριξη των θυμάτων αποτελεί σταθερή και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας Κοινωνικής Αστυνόμευσης.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0