«Grocery tourism»: Η νέα ταξιδιωτική μανία ξεκινά από τα… ράφια των σούπερ μάρκετ

Ξεχάστε τους καθιερωμένους τουριστικούς οδηγούς και τα αξιοθέατα που γεμίζουν τις καρτ ποστάλ. Η νέα ταξιδιωτική τρέλα ξεκινά εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε: μέσα στους διαδρόμους ενός ξένου σούπερ μάρκετ. Ο «τουρισμός των παντοπωλείων» – ή αλλιώς grocery tourism – δεν είναι πια αστείο. Είναι τάση. Και μάλιστα, δυναμικά αναδυόμενη στο TikTok. Για πολλούς, το πρώτο ταξίδι στο Παρίσι σημαίνει υποχρεωτική επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ. Όμως, τι μαθαίνεις πραγματικά για τον γαλλικό πολιτισμό κοιτάζοντας ένα εμβληματικό μεταλλικό κατασκεύασμα; Για κάποιους νέους ταξιδιώτες, η αληθινή επαφή με τον πολιτισμό μιας χώρας δεν βρίσκεται σε φωτογραφίες με φόντο μνημεία, αλλά σε κάτι πολύ πιο… καθημερινό. Ένα τοπικό μπακάλικο ή μια λαϊκή αγορά μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα για τη ζωή, τις γεύσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων.
Τα ράφια των υπεραγορών γίνονται παράθυρα στον πολιτισμό – και αυτή η ιδέα γίνεται viral. Το #grocerytourism έχει πάρει φωτιά στην πλατφόρμα του TikTok. Χιλιάδες χρήστες ανεβάζουν βίντεο από τα ταξίδια τους σε ξένα σούπερ μάρκετ, σχολιάζοντας την εμπειρία με ενθουσιασμό και δόσεις έκπληξης. Από περίεργες γεύσεις αναψυκτικών μέχρι τοπικά σνακ και ασυνήθιστα προϊόντα καθαρισμού, όλα καταγράφονται και γίνονται… τουριστικό υλικό. «Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν επισκέπτεσαι μια ξένη χώρα είναι να μπεις σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ», λέει ένας δημοφιλής TikToker, παρουσιάζοντας όσα τον εντυπωσίασαν σε ένα κατάστημα της Μαλαισίας. Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται απλώς για περιέργεια. Άλλοι, όμως, το χαρακτηρίζουν «πολιτιστική εμπειρία πρώτης γραμμής».
Σουβενίρ… made in supermarket
Οι πιο παθιασμένοι με το grocery tourism ισχυρίζονται ότι από μια υπεραγορά μπορείς να φύγεις με περισσότερα – και αυθεντικότερα – σουβενίρ από ένα κατάστημα με μαγνητάκια. Σπάνια σοκολάτα, ντόπιο τσάι, ένα μπουκάλι τοπικού αναψυκτικού ή καρυκεύματα που δεν θα βρεις στη χώρα σου, είναι μικροί θησαυροί που χωρούν στη βαλίτσα και κουβαλούν μαζί τους γεύση και αναμνήσεις. Σε ένα άλλο βίντεο, νεαροί ταξιδιώτες εξερευνούν ισπανική υπεραγορά, δείχνοντας ενθουσιασμένοι μπροστά σε μια άγνωστη εκδοχή του Monster Energy με γεύση «Ultra Red». Η αντίδρασή τους δεν διαφέρει από εκείνη κάποιου που μόλις ανακάλυψε έναν πίνακα του Πικάσο σε γκαλερί – μόνο που εδώ, ο «πολιτισμός» σερβίρεται σε κουτάκι.
Σε έναν κόσμο κορεσμένο από τουριστικά κλισέ, ο grocery tourism προσφέρει κάτι αυθεντικό: τη χαρά του να ανακαλύπτεις το αλλιώτικο μέσα από το οικείο. Το σούπερ μάρκετ, που για τον ντόπιο είναι ρουτίνα, για τον ταξιδιώτη γίνεται παράθυρο στον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας. Ποια γεύση έχει το γιαούρτι στη Νότια Κορέα; Τι μάρκες δημητριακών προτιμούν οι Σουηδοί; Τι περιέχει ένα παιδικό κολατσιό στην Ιαπωνία; Το grocery tourism μάς θυμίζει ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο στα μουσεία και στους ναούς. Είναι και στην επιλογή της μαρμελάδας, στη συσκευασία των δημητριακών, στον τρόπο που απλώνεται το τυρί πάνω στα ράφια. Κι αυτό, για τους σύγχρονους ταξιδιώτες, αρκεί για να αξίζει την επίσκεψη.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






