Γρίπη στην Ελλάδα: 100 ασθενείς σε μία ημέρα στον Ευαγγελισμό

Ιαν 16, 2026 - 19:30
 0
Γρίπη στην Ελλάδα: 100 ασθενείς σε μία ημέρα στον Ευαγγελισμό

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά γρίπης που οδηγούν σε νοσηλεία, με τα δημόσια νοσοκομεία να καταγράφουν αυξημένες εισαγωγές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να δέχονται ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές, κυρίως πνευμονία. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται τόσο στα δεδομένα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας όσο και στις επίσημες επιδημιολογικές εκθέσεις. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία μόνο ημέρα οι εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα γρίπης προσέγγισαν τις 100. Όπως επισημαίνουν γιατροί της πρώτης γραμμής, μέρος αυτών των περιστατικών εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο, απαιτώντας νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Παθολόγων, Βαγγέλης Τούλης, υπογραμμίζει ότι η αύξηση των εισαγωγών είναι απότομη και αφορά κυρίως άτομα υψηλού κινδύνου, τονίζοντας πως η έγκαιρη χορήγηση αντιικής αγωγής παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή επιπλοκών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά μια μικρή μείωση την εβδομάδα 5–11 Ιανουαρίου, όπως καταγράφεται μέσω του δικτύου επιτήρησης Sentinel της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντίθετα, στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, μέσω του δικτύου επιτήρησης SARI, καταγράφηκε αύξηση των σοβαρών περιστατικών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανοδική πορεία των νέων εισαγωγών: την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 871 νέες νοσηλείες έναντι 722 την αμέσως προηγούμενη. Παράλληλα, σημειώθηκαν 15 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και οκτώ νέοι θάνατοι. Από την αρχή της περιόδου επιτήρησης, έχουν καταγραφεί συνολικά 45 περιστατικά γρίπης που χρειάστηκαν εντατική νοσηλεία και 15 θάνατοι. Από τα 2.547 δείγματα που αναλύθηκαν, τα 407 ήταν θετικά, σχεδόν αποκλειστικά για ιό τύπου Α, με κυριαρχία των υποτύπων A(H3) και A(H1)pdm09.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα φέτος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φετινή εικόνα συνδέεται κυρίως με τα χαρακτηριστικά του κυρίαρχου στελέχους της γρίπης. Ο υπότυπος A(H3N2), και ειδικότερα η ομάδα Κ, εμφανίζει περισσότερες μεταλλάξεις από ό,τι συνήθως, γεγονός που αυξάνει τη μεταδοτικότητά του και οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων στον πληθυσμό. Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προκαλεί βαρύτερη νόσο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας οφείλεται κυρίως στον όγκο των περιστατικών και όχι σε αλλαγή της παθογονικότητας του ιού. Τα παιδιά εμφανίζουν υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης, λόγω μειωμένης ανοσίας και αυξημένης έκθεσης στο σχολικό περιβάλλον. Αντίθετα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και επιπλοκών είναι σημαντικά αυξημένος στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Παρά τη γενετική διαφοροποίηση του κυκλοφορούντος ιού, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο εξακολουθεί να προσφέρει ουσιαστική προστασία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η αποτελεσματικότητά του έναντι μόλυνσης από τον υπότυπο H3N2 εκτιμάται περίπου στο 52% στα παιδιά και στο 57% στους ενήλικες ηλικίας 18–64 ετών, ενώ η προστασία έναντι σοβαρής νόσου είναι ακόμη υψηλότερη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ακόμη και όταν το εμβόλιο δεν αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση, μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, τον κίνδυνο επιπλοκών και την ανάγκη νοσηλείας, συμβάλλοντας στη συνολική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Την ίδια περίοδο παρατηρείται κυκλοφορία και άλλων αναπνευστικών παθογόνων. Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 και ο RSV βρίσκονται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, χωρίς να προσθέτουν σημαντική επιπλέον πίεση. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική επιβάρυνση του συστήματος υγείας παραμένει αυξημένη, ιδίως για τα ευπαθή άτομα. Ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό μέτρο πρόληψης, σε συνδυασμό με την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, τη χρήση μάσκας σε συνθήκες συγχρωτισμού και την αποφυγή επαφών όταν υπάρχουν συμπτώματα. Όπως τονίζεται, η υποτίμηση των πρώτων ενδείξεων της νόσου και η καθυστέρηση στη θεραπεία αποτελούν από τα συχνότερα λάθη, ειδικά για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0