Γκιουλέρ: Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος αν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τουρκία

Στη γείτονα φαίνεται να επικρατεί διάχυτος εκνευρισμός αναφορικά με τις επιλογές του προέδρου Τραμπ σε επιτελικές θέσεις.

Νοε 13, 2024 - 17:00
 0  78
Γκιουλέρ: Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος αν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τουρκία

Σε μια ηχηρή δήλωση προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στην Τουρκία και να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Υπογραμμίζοντας την «περιφερειακή επιθετικότητα» του Ισραήλ, ο Γκιουλέρ είπε: «το Ισραήλ είναι μια επιθετική χώρα, μπορεί να μάς επιτεθεί. Έχουμε ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Θυμάστε πώς ξεκίνησαν αυτοί οι πόλεμοι; Για πολύ μικρούς λόγους. Επομένως, δεν απαιτείται ένα μεγάλο γεγονός… Μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, πόλεμος δεν θέλουμε να ξεσπάσει, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ, Μανώλη Κωστίδη, τόνισε ότι «είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια ολόκληρης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους. Μπορεί να υπάρχει πιθανότητα πολέμου, θα αξιολογήσουμε τα πάντα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά στη χώρα μας». «Ο πρόεδρός μας προειδοποιεί ολόκληρη την κοινωνία. Επειδή το βλέπει αυτό. Θα έλεγε κάτι τέτοιο αν δεν έβλεπε τέτοιο κίνδυνο; Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στο ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Γκιουλέρ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, σύμφωνα με τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Άγκυρας.

Τουρκικός εκνευρισμός

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι σχετικά με τις επιλογές Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Μάικλ Βαλτς ως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και άλλους φιλοϊσραηλινούς. Από την πλευρά του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα «στηρίξει το διεθνές δίκαιο» ή αν θα στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γερμανία ανταποκρίθηκε θετικά για τα Eurofighter

Παράλληλα, ο Γκιουλέρ είπε ότι η χώρα του θα προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, λέγοντας πως η Γερμανία, που είχε αντιρρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πώλησή τους, ανταποκρίθηκε θετικά στο τουρκικό αίτημα με τη βοήθεια των τριών άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία. Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της επικαιρότητας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100 και απαντώντας στην ερώτηση εάν αναμένει επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 επί Προεδρίας Τραμπ, ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε: «Οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι πολύ θετικές. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί. Θα αγοράσουμε, επίσης, 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, η Γερμανία ανταποκρίθηκε θετικά».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε: «ο πρόεδρός μας έχει αναπτύξει μία πολύ θετική σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και πράγματι έκαναν πολύ σημαντικά βήματα για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας. Ασφαλώς, είναι χρέος μας να το υποστηρίξουμε αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών μας κάνει πολύ σημαντικές εργασίες επ’ αυτού. Έχουν αρκετά καλές και σοβαρές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και εκτιμούμε ότι θα είναι θετικές. Κι εμείς φυσικά, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη, καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε να προχωρήσει αυτή η κίνηση που ξεκίνησε ο πρόεδρός μας». Όσον αφορά το κυπριακό υποστήριξε ότι «η λύση των δύο κρατών, πλέον, αποτελεί μία ανυποχώρητη λύση για μας» και κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι επιδιώκει νέους ρόλους για τον εαυτό της. «Τη στιγμή που συνεχίζονται γενοκτονικές ενέργειες στη Γάζα, η ίδια ανοίγει και προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις. Ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της» είπε ο Γκιουλέρ.