ΕΥΠ και Λιμενικό εξαρθρώνουν μεγάλο κύκλωμα διακινητών

Η Ε.Υ.Π και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού καταφέρνουν χτύπημα κατά ενός οργανωμένου και πολυδαίδαλου κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Κω.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Όταν συγκεντρώθηκαν σημαντικά στοιχεία, ακολούθησε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, όπως αναφέρει το Λιμενικό, που έλαβε χώρα στην Κω και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα, συνελήφθη στη Σαλαμίνα- ενώ διεξήχθη και έρευνα στο σπίτι και στην επιχείρηση που διατηρούσε- το ένα εκ των δύο ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για Γεωργιανό, 44 ετών, ο οποίος μετά την απολογία του στον Ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, έναν Τούρκο υπήκοο, έχει εκδοθεί από την Εισαγγελία της Κω διεθνές ένταλμα σύλληψης και αναζητείται.
Όπως πληροφορεί το Λιμενικό Σώμα, αφετηρία της εξάρθρωσης του κυκλώματος, δώδεκα μέλη του οποίου, ωστόσο, βρίσκονται στην Τουρκία, στάθηκε ο εντοπισμός θαλαμηγού με 74 αλλοδαπούς στον ΠΡΟΦΗΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑ της Κω στις 15 Μαρτίου. Σε εκείνη την επιχείρηση συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, μέλος της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε το ρόλο του κυβερνήτη του λαθρεμπορικού σκάφους, που μετέφερε παράτυπους μετανάστες με αμοιβή, από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.
Στην έρευνα η ΕΥΠ
Κάπου εκεί μπήκε στην έρευνα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και του του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης από την Εισαγγελία της Κω για τα δύο ηγετικά στελέχη του κυκλώματος. Πώς περιγράφει το Λιμενικό τον τρόπο δράσης των εγκεφάλων: «Οι ανωτέρω, φέρονται να διευθύνουν από κοινού επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, με σκοπό τη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα, από τα παράλια της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον άλλα δώδεκα άτομα που βρίσκονται στην Τουρκία.
Ο ρόλος των ως άνω δύο ηγετικών στελεχών ήταν να συντονίζουν και να οργανώνουν τις μεταφορές πολιτών τρίτων χωρών, βρίσκοντας πλωτά μέσα στην Ελλάδα, τα οποία τα αγόραζαν και μετέφεραν στην Τουρκία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιτυχώς οι παράνομες μεταφορές. Επιπλέον χρησιμοποιούσαν οχήματα και σκάφη με οδηγούς και χειριστές αυτών άλλα μέλη της οργάνωσης. Τέλος, παρείχαν καταλύματα στην Τουρκία στους μεταφερόμενους μέχρι να ταξιδέψουν στην Ελλάδα». Η έρευνα δεν σταματά εδώ, καθώς, όπως αναφέρεται, «η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης στη νήσο Κω και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






