Eurovision: Ανέβηκαν στη σκηνή αλλά πήραν 0 από το κοινό – Τα μεγάλα βαθμολογικά βατερλό στην ιστορία του διαγωνισμού

Η διαδικασία της βαθμολογίας είναι ίσως το πιο συναρπαστικό – και nerve-breaking που λένε – σημείο τη βραδιά του Μεγάλου Τελικού της Eurovision. Εκεί οι συμμετοχές έχουν παρουσιαστεί, το αποτέλεσμα έχει κριθεί και οι διαγωνιζόμενοι περιμένουν καρτερικά να ακούσουν πώς τους αντάμειψαν κοινό και κριτικές επιτροπές για την προσπάθειά τους.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πηγαίνουν συχνά τόσο καλά για όλους, αφού πέρα από τις αναμενόμενες ή μη «ψυχρολουσίες», υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων των τραγουδιών που μάλλον περνούν εντελώς απαρατήρητες. Δεν είναι λίγες, λοιπόν, οι φορές που έχουμε ακούσει από το στόμα των εκάστοτε παρουσιαστών το απόλυτα αμήχανο «sorry, zero points», στα κομμάτια που το τηλεοπτικό κοινό δεν έδειξε να εκτιμά ιδιαίτερα.
Αν και κατά πάσα πιθανότητα κανένα από αυτά δεν έχει χαραχθεί στη μνήμη σας, εμείς θα επιχειρήσουμε να σας θυμίσουμε τις συμμετοχές της Eurovision που είχαν την ατυχία να λάβουν μηδέν βαθμούς από το κοινό και να καταλήγουν στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα.
Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επισημάνουμε πως το 0 από το τηλεοπτικό κοινό δεν σημαίνει ότι το εκάστοτε τραγούδι δεν έλαβε καμία ψήφο μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος αλλά ότι δεν κατάφερε να είναι στα πρώτα 10 αγαπημένα της κάθε χώρας που ψηφίζει, ώστε να λάβει 12, 10, 8-1 βαθμούς.
Με άλλα λόγια, ένα τραγούδι μπορεί να βγει 11ο στην ψηφοφορία όλων των χωρών και άρα εν τέλει να μην πάρει κανέναν βαθμό. Την ίδια ώρα, μία χώρα που έχει βγει 10η στο televoting έστω και μίας χώρας και τελευταία στο televoting όλων των υπολοίπων θα λάβει 1 πόντο και άρα θα τερματίσει ψηλότερα από την άλλη.
Αυτό για να διευκρινιστεί ο συχνός παραλογισμός που ακούμε ότι το 0 στην ψηφοφορία της Eurovision σημαίνει και 0 ψήφους συνολικά.
Και τώρα πίσω στο αφιέρωμα.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (2003) – JEMINI, «CRY BABY»
Ξεκινώντας από το 2000 μέχρι σήμερα, η πρώτη ψυχρολουσία του απόλυτου μηδέν ήρθε το 2003 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί το duo των Jemini είχε την ατυχία να εκπροσωπήσει τη χώρα του τη χρονιά που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ και η ενεργή ανάμειξη του βρετανικού στρατού προς στήριξη των Αμερικανών ήταν που για πολλούς κράτησε το «Cry Baby» – με τον χαρακτηριστικό τίτλο – στον πάτο της βαθμολογίας εκείνο το βράδυ.
Για κάποιους άλλους, βέβαια, το σοκαριστικό αποτέλεσμα δεν είχε πολιτικές προεκτάσεις αλλά ήταν απόλυτα… αναμενόμενο, δεδομένης της επίδοσης των Jemini στη σκηνή της Ρίγας. Το θέμα είναι ότι εν τέλει το Ηνωμένο Βασίλειο δεν άκουσε ποτέ το όνομά του κατά τη διάρκεια της βαθμολογίας, παίρνοντας 0 από το televoting.
[embedded content]
ΓΑΛΛΙΑ (2012) – ANGUNN, «ECHO (YOU AND I)»
Από το 2009 το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision άλλαξε, έπειτα από σωρεία αντιδράσεων που προκλήθηκαν για την ποιότητα των τραγουδιών που προκρίνονταν στον Τελικό της διοργάνωσης αλλά και τα γεωγραφικά μπλοκ που επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα. Έτσι, κοινό και κριτικές επιτροπές είχαν πλέον ισότιμο λόγο στη βαθμολογία (50/50).
Η Γαλλία, πολλά χρόνια πριν πάρει… μπρος και ξεκινήσει να στέλνει ισχυρές συμμετοχές όπως του Slimane και της Barbra Pravi, πέρασε κι αυτή μία κακή περίοδο στη Eurovision, τερματίζοντας σχεδόν κάθε χρόνο στις τελευταίες θέσεις. Έτσι, το 2012 αποφάσισε να στείλει μια πολύ γνωστή pop star της, την Angunn, με το κομμάτι «Echo (You and I)», που φορώντας μία εντυπωσιακή δημιουργία του Jean-Paul Gaultier, στόχευε να βγάλει τη Γαλλία από την «καταραμένη» εποχή.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, με την Angunn να λαμβάνει 0 βαθμούς από το televoting και κατέληξε στην 21η θέση με 22 πόντους, που προήλθαν όλοι από τις κριτικές επιτροπές.
[embedded content]
ΑΥΣΤΡΙΑ (2015) – THE MAKEMAKES, «I AM YOURS»
Τρία χρόνια μετά, ήταν η σειρά της Αυστρίας να νιώσει την ψυχρολουσία του απόλυτου μηδενικού και μάλιστα τη χρονιά που ήταν οικοδέσποινα της Eurovision. Το συγκρότημα The Makemakes μπορεί να έβαλε φωτιά στο πιάνο που βρισκόταν επί σκηνής και να έλαβε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, τη στιγμή της βαθμολογίας πήρε ως επιβράβευση ένα ολοστρόγγυλο μηδέν και έγινε η πρώτη χώρα που… καταφέρνει κάτι τέτοιο ούσα οικοδέσποινα.
[embedded content]
ΤΣΕΧΙΑ (2016) – GABRIELA GUNCIKOVA, «I STAND»
Η Τσεχία είχε για χρόνια μία πολύ κακή σχέση με τον διαγωνισμό της Eurovision. Αφού έκανε το ντεμπούτο της της το 2007 και για τρεις συνεχόμενες χρονιές δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, αποσύρθηκε από τη διοργάνωση. Επέστρεψε φιλόδοξα το 2015 και έμεινε πάλι εκτός – αυτή τη φορά όμως με ελάχιστη διαφορά και για πολλούς άδικα.
Η Gabriela Guncikova ήταν που έκανε το μεγάλο βήμα για τη χώρα της το 2016. Με την αισθαντική της μπαλάντα και την υπέροχη φωνή της κατάφερε να φέρει τα τσέχικα χρώματα για πρώτη φορά στον Τελικό καταχειροκροτούμενη για την επιτυχία της. Ωστόσο, το κοινό δεν έδειξε να συνεχίζει τη στήριξη και εκείνη τη βραδιά, δίνοντάς της 0 βαθμούς. Τελικά, η Τσεχία τερμάτισε προτελευταία με 41 βαθμούς εξ ολοκλήρου από τις επιτροπές.
[embedded content]
ΑΥΣΤΡΙΑ (2017) – NATHAN TRENT, «RUNNING ON AIR»
Παρόμοια ήταν η τύχη που είχε και η Αυστρία το 2017. Μετά το βατερλό του 2015, ήταν η σειρά του Nathan Trent να φέρει στη χώρα του το απόλυτο μηδενικό στο televoting, αφού η ερμηνεία του δεν έδειξε να πείθει τους τηλεθεατές της Eurovision.
Παρά το μηδενικό από το televoting, βέβαια, η Αυστρία κατάφερε εκείνη τη χρονιά να σκαρφαλώσει στη 16η θέση, συγκεντρώνοντας 93 βαθμούς από τις επιτροπές.
[embedded content]
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (2019) – S!STERS, «SISTER»
Όπως και η Γαλλία που αναφέραμε παραπάνω, έτσι και η Γερμανία έχει περάσει τη δική της «σκοτεινή» φάση στη Eurovision, αφού για αρκετά χρόνια όποια συμμετοχή κι αν έστελνε, όσο φιλόδοξη κι αν παρουσιαζόταν, η 14η θέση ήταν η καλύτερη που κατάφερνε να σημειώσει. Δεν είναι, βέβαια, και ξεκάθαρο αν έχει βγει ποτέ από αυτή τη σκοτεινή περίοδο, αφού εξακολουθεί να απογοητεύει με τα αποτελέσματα που φέρνει, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις (2010, 2011, 2012, 2018).
Μία από τις χειρότερες επιδόσεις της στην ιστορία του διαγωνισμού ήρθε το 2019. Εκεί το duo S!sters – που δεν ήταν αδελφές – έλαβαν 24 πόντους από τις κριτικές επιτροπές και 0 από το κοινό, καταλήγοντας στην 25η (προτελευταία) θέση.
[embedded content]
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (2021) – JEANGU MACROOY, «BIRTH OF A NEW AGE»
[embedded content]
ΙΣΠΑΝΙΑ (2021) – BLAS CANTO, «VOY A QUEDARME»
[embedded content]
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (2021) – JENDRICK, «I DON’T FEEL HATE»
[embedded content]
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (2021) – JAMES NEWMAN, «EMBERS»
[embedded content]
Αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή έκπληξη ήρθαν οι τηλεθεατές αλλά και οι διαγωνιζόμενοι στη Eurovision του 2021. Στη διαφορετική εκείνη διοργάνωση, λόγω της πανδημίας του Covid, η φράση «sorry, zero points» ακούστηκε όχι μία, όχι δύο αλλά συνολικά τέσσερις φορές τη βραδιά του Μεγάλου Τελικού.
Εκεί, η οικοδέσποινα Ολλανδία και τρεις από τις Big Five χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) έλαβαν μηδέν από το televoting, με τους θεατές να σοκάρονται στο άκουσμα των πρωτοφανών αποτελεσμάτων.
[embedded content]
ΕΛΒΕΤΙΑ (2022) – MARIUS BEAR, «BOYS DO CRY»
Προφητικός ήταν απ’ ό,τι φάνηκε ο τίτλος του τραγουδιού του Marius Bear, που εκπροσώπησε την Ελβετία το 2022. Παρότι κατάφερε να δώσει στη χώρα του την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό για τρίτη συνεχή χρονιά, το «Boys Do Cry» δεν έπεισε τους τηλεθεατές, που του έδωσαν 0 και τον κατέταξαν στην τελευταία θέση του televoting.
Ο νεαρός τραγουδιστής έφυγε από το Τορίνο της Ιταλίας έχοντας λάβει τη 17η θέση με 78 βαθμούς εξ ολοκλήρου από τις κριτικές επιτροπές.
[embedded content]
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (2024) – OLLY ALEXANDER, «DIZZY»
Η είδηση πως ο Olly Alexander, το πρώην μέλος των Years & Years και μεγάλος pop star παγκοσμίου φήμης, θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision του 2024, έπεσε ως δώρο στους Eurofans, που κατάλαβαν πως η χώρα πήγαινε στο Μάλμε με αξιώσεις.
Λίγες εβδομάδες μετά, η κυκλοφορία του κομματιού με τίτλο Dizzy έριξε κατά πολύ τις προσδοκίες και το τελικό αποτέλεσμα επί σκηνής κρίθηκε μάλλον αλλοπρόσαλλο παρά εντυπωσιακό. Αυτό έδωσε τελικά στον pop star το απόλυτο μηδέν από το televoting και συνολικά τη 18η θέση με 46 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές.
[embedded content]
Πηγή: zappit.gr
The post Eurovision: Ανέβηκαν στη σκηνή αλλά πήραν 0 από το κοινό – Τα μεγάλα βαθμολογικά βατερλό στην ιστορία του διαγωνισμού appeared first on kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο..
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






