Επαναπατρισμός γιατρών από τις ΗΠΑ: Νομοθετική ρύθμιση ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μια σημαντική θεσμική παρέμβαση με στόχο τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων ιατρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή απονομής των βραβείων Prix Galien Greece 2025 στο Μέγαρο Μουσικής. Η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας της διασποράς: την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που έχουν αποκτηθεί στις ΗΠΑ από Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν και να ασκήσουν το λειτούργημά τους στην Ελλάδα.
Με βάση το νέο πλαίσιο, οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και έχουν λάβει ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση σε αμερικανικά πανεπιστήμια, θα μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν αυτομάτως τους τίτλους τους, μέσω απλής αίτησης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Η κυβέρνηση επιχειρεί, με αυτόν τον τρόπο, να καταργήσει τις πολύπλοκες και συχνά αποτρεπτικές διαδικασίες γραφειοκρατίας που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως εμπόδιο για την επιστροφή επιστημόνων υψηλής κατάρτισης από το εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση πράξη δικαιοσύνης για τη νέα γενιά Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ με εξειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για την αντιστροφή του brain drain. «Η Ελλάδα οφείλει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες της για όσους θέλουν να γυρίσουν, και να τους διευκολύνει ουσιαστικά – όχι να τους τιμωρεί με διαδικασίες και καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμα βήμα στην επιστροφή των αρίστων
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικών αναστροφής του μεταναστευτικού κύματος επιστημόνων, που κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Με τη ρύθμιση, ανοίγει ένας θεσμικός διάδρομος επαναπατρισμού για γιατρούς υψηλής εξειδίκευσης, που μέχρι σήμερα παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες και αντιφατικές διαδικασίες αναγνώρισης. Η νέα διαδικασία δεν καταργεί τη νομιμότητα ούτε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα, αλλά αντικαθιστά ένα σύστημα εξαντλητικού ελέγχου με ένα μοντέλο αποδοχής υψηλών διεθνών στάνταρ – όπως είναι εκείνα των αμερικανικών ιατρικών σχολών και συστημάτων πιστοποίησης.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






