Επαναλειτουργεί ανακαινισμένο με νέα εκθέματα το ναυτικό μουσείο Καβάλας
Έπειτα από ένα τρίμηνο, κατά το οποίο το ναυτικό μουσείο Καβάλας παρέμεινε κλειστό για εργασίες ανακαινίσεως, επαναλειτουργεί πλουσιότερο σε εκθέματα και με ανανεωμένες τις δυνάμεις των υπευθύνων. Το ενθουσιώδες πνεύμα που κυριαρχεί οφείλεται στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που το επισκέπτεται, όπως διαπιστώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού. Μια καινούργια πτέρυγα κοσμεί το ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Έπειτα από ένα τρίμηνο, κατά το οποίο το ναυτικό μουσείο Καβάλας παρέμεινε κλειστό για εργασίες ανακαινίσεως, επαναλειτουργεί πλουσιότερο σε εκθέματα και με ανανεωμένες τις δυνάμεις των υπευθύνων.
Το ενθουσιώδες πνεύμα που κυριαρχεί οφείλεται στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που το επισκέπτεται, όπως διαπιστώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού.
Μια καινούργια πτέρυγα κοσμεί το μουσείο και αυτό επετεύχθη χάρη στις πολλές δωρεές, κυρίως από Έλληνες εφοπλιστές, αναφέρει ο Χρήστος Τζανάκος, πρόεδρος φίλων δημοτικού ναυτικού μουσείου Καβάλας.
Στον παλαιό χώρο αποθήκευσης και συντηρήσεων του μουσείου, έγινε ανακαίνιση και δημιουργήθηκε μια καινούργια πτέρυγα. Υπήρχαν πολλά αντικείμενα από δωρεές και όλα αυτά θα κοσμούν μια έκθεση η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Εμπορική Ναυτιλία.
Στις προθήκες φιλοξενούνται αντικείμενα ναυσιπλοΐας, αλλά και ομοιώματα, πιστά αντίγραφα πλοίων παλαιότερων εποχών, που θυμίζουν τους Αργοναύτες έως τα σύγχρονα που διασχίζουν τους ωκεανούς του κόσμου.
Στον χώρο βρίσκεται και η γέφυρα ενός πλοίου με το παλιό κλασσικό τιμόνι. Όπως λέει ο κ. Τζανάκος, «κυρίως τα παιδιά σχολικής ηλικίες κυριολεκτικά τρελαίνονται να βρίσκονται επάνω στην γέφυρα, να κρατούν το τιμόνι και να ονειρεύονται ταξίδια στις θάλασσες». Ένας χώρος ζεστός, όπου κάθε αντικείμενο συνοδεύεται από τις ιστορίες των θαλασσινών και εξάπτουν την φαντασία των μελλοντικών Οδυσσέων.
Ένα από τα εκθέματα που προσελκύει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι ο παλιός φάρος, ο οποίος πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι προτού επιστρέψει στον τόπο του. Το 1925 ο παλιός φάρος δούλευε με ασετιλίνη. Γύρω στο 1950 αντικαταστάθηκε με σύγχρονη τεχνολογία και όταν έληξε ο ωφέλιμος χρόνος ζωής του, ο μηχανισμός μεταφέρθηκε του στον αντίστοιχο χώρο που υπάρχει στον Πειραιά. Έπειτα από αίτημα του μουσείου στην αρμόδια υπηρεσία ο μηχανισμό βρήκε τον δρόμο του και γύρισε στην Καβάλα.
www.ertnews.gr